Bron: NOS.nl

Ank Bijleveld stapt op als beoogd minister van Defensie

'Sinds haar naam rondging, is het een rommeltje bij Defensie'

Beoogd minister van Defensie Ank Bijleveld stapt op. Dat heeft ze per brief laten weten aan de Kamer. Bijleveld is de afgelopen uren onder vuur komen te liggen door de chaos bij Defensie.

Gisteren zei Bijleveld nog vol vertrouwen: “Ik wil niet aftreden, ik wil aantreden.” Vandaag reageert ze gelaten: “Natuurlijk is het niet allemaal mijn schuld dat het een bende is, maar uiteindelijk word jij genoemd voor een functie waarin je politiek verantwoordelijk zal zijn. Zo zit het systeem nou eenmaal in elkaar. Dat weet je voordat je genoemd wordt. Als je daar niet tegen kunt, moet je niet genoemd worden.”

Volgens NOS-analist Xander van der Wulp had Bijleveld geen keus: “Sinds haar naam rondging, is het een rommeltje bij Defensie. Daarnaast voelen veel militairen zich door haar in de steek gelaten. Er heerst het idee dat Bijleveld haar taken tot nog toe voor zich uit heeft geschoven. Ik heb soldaten op een legerbasis gesproken die haar nog nooit hadden gezien. En ook uitspraken als ‘daar kan ik nu nog geen uitspraak over doen’, werden haar niet in dank afgenomen.”

Ook Bijleveld beseft dit, maar laat daarnaast weten al die tijd dat ze genoemd werd naar eer en geweten te hebben gehandeld. “De chaos is misschien niet te verwijten aan mijn eigen besluiten en handelingen, maar de chaos is er en daar zou ik verantwoordelijk voor worden. Ik ben me ervan bewust dat ik daartegen niet genoeg heb gehandeld, terwijl ik dat wel tot doel zou hebben.”

Bijlevelds beoogde opvolger geeft over 1 minuut een persconferentie. Zijn positie is inmiddels onhoudbaar geworden.

 

Op 1 november komt 100 jaar De Speld Deel I uit, reserveer nu alvast een exemplaar.
9 van de 10 tandartsen raden dit boek aan.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

nee, die was minister voor belangrijke zaken, dus die is al de hele dag bezig met het beantwoorden van de fanmail voor de heer Roemer

gravatar

Iedereen die wordt genoemd als Minister van Defensie kan zich direct aanmelden op de door mij ontwikkelde site https://www.wachtgeld.nl/. Om de hierdoor stevig toenemende overheidskosten te dekken zal de lage BTW worden afgeschaft en zal voor alle artikelen het hoge BTW-tarief worden gerekend. Burgers hoeven zich echter geen zorgen te maken over de hoge kosten van levensonderhoud aangezien iedereen aan de beurt komt om genoemd te worden als Minister van Defensie.

Reageer
gravatar

Het Ministerie van Defensie blijft op deze manier natuurlijk altijd een beetje vanuit de zwakke gedachte opereren. Laten we beginnend de naam te wijzigen in Ministerie van Offensie. Misschien komt er dan wat meer schot in de zaak.

Reageer
gravatar

Ze wordt Commissaris van de Kooningh in Friesland en zal dan de onafhankelijkheid uitroepen. Stuurt Mak Trutte er het leger op af en gaan we zien wat voor mietjes de Hollandsche soldaten zijn! Is John al gebeld voor de nieuwe TV serie “Ank en de rest tegen de rest”?

Reageer
gravatar

Ja-ja, ministeriële verantwoordelijkheid, een prachtig ding.
Ook voor je voorgangers.
Ik heb dan ook het enige juiste gedaan, denk ik.
Of WE moet ik zeggen. Het hele kabinet trad immers af.
Srebrenica hè. Ja-ja.

Frank

Reageer
gravatar

Een gratis publicatietip voor de redactie

Eric Wiebes krijgt waarschijnlijk de gouden kans om bij Economische Zaken en Klimaat zijn daadkrachtig beleid bij Financiën door te zetten. Onmisbare ambtenaren zijn zeer verheugd. Ze krijgen de mogelijkheid om flink vervroegd en met een reusachtige premie te pensioneren. En de ict’ers zijn blij dat ze straks mogen rotzooien.

Reageer