lev radin / Shutterstock.com

Opinie: ‘Leer van Zwarte Piet en schaf seksuele intimidatie in stapjes af’

Wij gaven een pseudo-wetenschapper een podium

Als we een einde willen maken aan seksuele intimidatie, kunnen we dat het best geleidelijk doen. Een plotselinge anti-campagne zoals #metoo werkt contraproductief, stelt psycholoog René Gesthuizen in een pseudo-wetenschappelijk opiniestuk. Wij gaven hem vanuit een gemakzuchtige visie op het vrije woord een podium.

“Mensen kunnen niet goed omgaan met grote veranderingen. Diep van binnen zijn wij allemaal aartsconservatief. Alles wat ingaat tegen die behoudzucht, is aangeleerd. Sommige mensen zijn in staat zichzelf in dat opzicht veel aan te leren, maar voor verreweg de meeste mensen heeft de primaire conservatieve reactie de overhand. Wie tradities wil veranderen, moet dat dan ook in stapjes doen. Anders krijg je de massa niet mee.

Wat dat betreft heb ik mij verbaasd over de #metoo-campagne. Er valt genoeg te zeggen voor het afschaffen van seksuele intimidatie, maar het gebruik van de agressieve ‘alles-moet-anders’-methode toont weinig realiteitszin. Mannen zijn sinds jaar en dag gewend om vrouwen onheus te bejegenen. De eis om daar van de ene op de andere dag mee op te houden, roept logischerwijs weerstand op.

Het is vooral verbazingwekkend omdat de progressieve beweging dit had kunnen weten. De reactie was niet alleen theoretisch voorspelbaar, maar de praktijkvoorbeelden liggen voor het oprapen. De tegenstanders van Zwarte Piet openden Pandora’s doos door frontaal de aanval te openen op de knecht van Sinterklaas. NS en HEMA ontketenden een volkswoede door begrip voor intersekse personen en transgenders op te dringen. Zulke radicale veranderingen worden niet geaccepteerd.

Toch trappen ook feministen nu gewoon weer in die val. Progressieve mensen hebben zichzelf weliswaar hun conservatisme afgeleerd, maar op hun lerend vermogen in het algemeen valt blijkbaar nog genoeg af te dingen. Als je werkelijk een einde wilt maken aan seksuele intimidatie, laat mensen dan langzaam wennen aan het idee. Begin met iets kleins. Iets waarvan ook de massa denkt: ‘dat kan niet’. Bijvoorbeeld verkrachting met de dood tot gevolg.

Daarna kun je stap voor stap verder. Over dertig jaar kun je ongetwijfeld een hand op je bil aan de orde stellen. Geef het wat tijd.”

Op 1 november komt 100 jaar De Speld Deel I uit, reserveer nu alvast een exemplaar.
9 van de 10 tandartsen raden dit boek aan.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Hierbij wens ik te verklaren dat een ieder die aan belangenverstrengeling/corruptie doet hier in Amstelveen Zuid, dat deze personen wel eens zeer ernstige problemen kunnen gaan krijgen.

Daarnaast wens ik kond te geven dat alle mensen in het Rif-gebergte per direct op een aardige en respectvolle manier bejegend gaan worden door mijn personeel.

Ook kan Amstelveen Zuid Zuid per direct onafhankelijk worden omdat ik geen problemen wens te krijgen met het Western Saharan Liberization Organization van dhr. Wijlens.

https://www.rd.nl/vandaag/buitenland/kinderen-in-raqqa-tekenen-trauma-s-weg-1.1439100

Reageer
gravatar

Een kenmerkend probleem dat gezamenlijk moet worden opgelost. Minirokjes zijn ook alleen maar uitgevonden om mannen te pesten. Of Instagrammetje dat er een heel telefoongesprek over doet om uit te leggen dat ze zo populair is. Booth babes die klagen over aandacht, want waar zou dat nou vandaan komen?
Ergo, aangezien we genderneutraal zijn tegenwoordig wil ik mij ook aansluiten bij #metoo.

Reageer
gravatar

man, er is zoveel van mij te leren en toch willen ze van me af omdat ik zwart ben! Ik wordt gediscrimineerd.

Ook jammer dat ze seksuele intimidatie stapjes afschaffen. Er zitten best een paar knappe vrouwelijke pieten die werken voor onze Sint

Reageer
gravatar

wat is de grap?

Haha, natuurlijk moet je sexuele intimidatie niet langzaam afschaffen.

of

Haha, natuurlijk zijn conservatieve mensen niet voor sexuele intimidatie.

Als het alleen het eerste is, is je wereldbeeld echt stuk.

Reageer
gravatar

De grap is dat seksisme en racisme vergelijkbaar zijn. Jammer dat je dat niet snapt.

Zwarte Piet verdedigen (zelfs nu je weet dat je er mensen pijn mee doet) ‘want ik bedoel er verder niks mee, het bij onze cultuur’ is namelijk precies zo erg als een vrouw in haar billen knijpen ‘want ik bedoel er verder niks mee, het is zelfs een compliment’.

Als je die overeenkomst niet ziet, dan is je wereldbeeld echt stuk.

gravatar

Even nog dit.

Voordat ik uw land binnenvaar laat ik al eeuwenlang mijn personeel schminken met roetzwart opdat hun sekse niet zou opvallen. Tevens laat ik ze om dezelfde reden unisekskleding aantrekken.

Helaas eisen seksisten al enkele jaren dat het verschil tussen Piet en Petra zichtbaar moet zijn. Waarom toch?

Reageer
gravatar

Tja al die zomerrokjes van de afgelopen paar dagen inclusief de koketterie begeleid door de meest verleidelijke parfums gaat iedere gezonde Hollandse man niet in de koude kleren zitten. En dan willen ze ons iedere keer de Zwarte Piet toespelen!

Reageer
gravatar

Noord- of ZuidNederlandse Wiemersma die meent een gezonde man te zijn,

Ik laat niemand een van mijn Zwarte Pieten toespelen. Laat dat u duidelijk zijn! Of kunt het vullen uw schoen dit jaar vergeten.
Overigens heeft u werkelijk maat driehonderd of is dat alleen op de avond van vijf december?

gravatar

Quote: “Mannen zijn sinds jaar en dag gewend om vrouwen onheus te bejegenen.”

De Speld is genuanceerd geworden maar dit forum niet. Het aantal Corrie-onvriendelijke reacties is schandalig.

Enkel en alleen omdat ik een vrouw ben.

#MeToo Corrie.

gravatar

CORRECTIE:

Quote – De Speld is genuanceerd geworden maar dit forum niet. Het aantal Corrie-onvriendelijke reacties is schandalig.

Enkel en alleen omdat ik een vrouw ben.

moet zijn:

De Speld is genuanceerd geworden maar dit forum niet. Het aantal Corrie-onvriendelijke reacties is schandalig.

Enkel en alleen omdat ik een trol ben.

Carrie.

gravatar

Even tussendoor meneer Derks, omdat het een belangrijke waarschuwing betreft.

Negen van de tien tandartsassistenten raden het kopen van dit boek (100 jaar De Speld deel 1 en eventuele volgende delen) af. Ook het e-boek!

De reden is, dat een bekende redacteur van De Speld seksuele toenadering heeft gezocht bij jonge lezeressen onder de bedreiging dat hij hun IP-adres zou kunnen laten blokkeren.