singkam / Jade ThaiCatwalk / Shutterstock.com

Het Grote Niets krijgt een hekje

Filosofen kritisch op ‘absurd’ plan

Het Grote Niets wordt binnenkort afgeschermd met een hekje. De voorzorgsmaatregel moet voorkomen dat mensen die een existentiële uitglijder maken in De Afgrond vallen.

“Mensen kunnen nu aan de rand staan van het besef dat het bestaan betekenisloos is en dat een mens uiteindelijk altijd met lege handen staat,” legt Søren Kierkegaard uit. “Dan kunnen ze zich dingen afvragen als: is er een uitweg of moet ik het omarmen? Dat is onverantwoord.”

Volgens Kierkegaard is de veiligheidsmaatregel geen ontkenning van het absurde. “Natuurlijk, niets is waar, niets is mooi, niets is goed, maar alleen al het voornemen om een hekje neer te zetten houdt ons de komende tijd wel even op de been.”

Albert Camus ziet niets in het voorstel om individuen te beschermen tegen het Grote Niets: “Er zijn al zoveel gekke dingen verzonnen om de ultieme zinloosheid van het bestaan te ontkennen: in God geloven, de kunst of de wetenschap of desnoods een kind krijgen. Maar een hekje is het absurdste dat ik tot nu toe heb gehoord. Ach, ze doen maar. Ik voel er niets bij.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Verwarrend dat het in de figuur gepresenteerde hek een rechte, euclidische lijn vormt, in plaats van zich netjes rond de puntvormige singulariteit van het niets te plooien. Hoe groot het niets immers ook is, het blijft niets.

Reageer
gravatar

Van het – media-gestuurd – beschermen van het infinitesimale risico, naar de bescherming van het risico door het niets. Het lijkt een kleine stap.

Reageer
gravatar

Uniek, Met Søren Kierkegaard is het mogelijk om zowel christen als existentialist te zijn: Alles draait om het Niets, daar kun je geen ruzie mee krijgen. Ook in het boeddhisme staat het Niets centraal: alle andere vormen van privacy zijn een illusie.

Reageer