Vijf coole weetjes over Zeeuws knabbelspek

Nu ook millenials het eten hebben omarmd, is het tijd om eens goed te kijken naar wat Zeeuws knabbelspek precies is. Hier zijn vijf coole weetjes op een rij:

1. In één op de duizend zakken Zeeuws knabbelspek zit een hele gekookte varkenssnuit. De bedenker van deze snack, Lucius Broggers-Deurloo (de neef van), heeft die traditie in het leven geroepen, om mensen te herinneren aan de eindigheid van het bestaan. Je voelt vaak al aan het gewicht van de zak of je ‘de snuit’ te pakken hebt.

2. De lucht die je ruikt als je een zak Zeeuws knabbelspek opent wordt vaak omschreven als ‘scheetachtig’, maar echte kenners gebruiken natuurlijk de term ‘boutaromatisch’.

3. Zwervers reageren in eerste instantie vaak sceptisch reageren als je ze een handje Zeeuws knabbelspek aanbiedt? Dan zeggen ze bijvoorbeeld ‘wat is dat?’ en ‘heb je geen bier?’ Pas als je ze vertelt dat het hier om Zeeuws knabbelspek gaat, gaan de handen op elkaar.

4. Om honderd gram Zeeuws knabbelspek te maken moet het Zeeuws volkslied drie keer achterstevoren worden gezongen.

5. Het eerste Zeeuwse knabbelspek is uitgevonden toen het verschrompelde lid van Herman de dorpsalcoholist van zijn lichaam viel toen zijn libido op was. Een hondje nam het gortdroge stukje vlees in de mond en toen Lucius het hondje lekker zag peuzelen kreeg Lucius een visioen van borrelende pannen vet met daarin stukken varkenshuid.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Spek naar mijn bek.

En op haar voorhoofd was een naam geschreven, namelijk Verborgenheid; het grote Babylon, de moeder der hoererijen en der gruwelen der aarde.

Openbaring 17:5

Reageer
gravatar

Ze spreekt echt Zeeuws, maar bepaalde stijlvormen en dergelijke in het Hollands kent ze ook niet. Ze maakt er steeds wat anders van.

Trouwens, volgend jaar gaat het Zeeuwse volkslied in, dat is het enige wat we nog tegen het Brouwerseiland konden ondernemen voor we worden geannexeerd.

gravatar

Ze doet dit werk parttime voor mij. Ze werkt voor de krant (en een aantal tijdschriften). Normaal gesproken zuigt ze van alles uit haar duim, daarom geef ik haar altijd wat babbelaars als ik haar mijn teksten dicteer. Niemand is helemaal volmaakt. Vaker moet ik ingrijpen omdat het anders uit de hand loopt.

gravatar

Herman (pik) van Hiernaast blijkt een Zeeuw.

Toen het hondje het verschrompelde wormpje een dag later op een groen veldje zijn poeperd liet verlaten, vond Herman het tijd worden om zichzelf vanaf die dag Corrie te laten noemen.

gravatar

7. Goeree Overflakkee, Voorne Putten en de Hoeksche Waard zijn geen Zeeland ook al zegt iedereen van wel. Als je daar dus Zeeuws knabbelspek denkt te kopen, koop je eigenlijk Zuid-Hollands knabbelspek

gravatar

Als je de achterdochtige, snoepende mensjes ziet, die ouwe wijvenkrengen met hun strenge afkeurende blik en leuk tenue om hun vormeloze lichaam, met hun dochter die nu al is verpest ondanks dat ze er leuk uitziet met haar zware Turk die met pa weet hoe hij de centjes moet binnenhalen, dan vraag je je onwillekeurig af als je de gezelligheid probeert samen te vatten van heel de familie tezamen of het leven is: inderdaad poep verzamelen in je achterwerk.