Groningen stelt Emmen in als rookruimte

Drentse plaats wordt eerste rookgemeente van Nederland

De stad Groningen wil binnenkort volledig rookvrij zijn. Om de bewoners toch de mogelijkheid te geven een sigaret op te steken, is het nabijgelegen Emmen benoemd tot rookhok. Emmen is daarmee de eerste rookgemeente van Nederland.

“We willen roken ontmoedigen, maar niet helemaal onmogelijk maken,” vertelt Peter den Oudsten, burgemeester van Groningen. “Dus als je wilt roken kan dat, maar dan wel in Emmen. Ver weg van onze kinderen. Dat alle gezellige mensen op een feestje nu vaak de hele avond in Emmen staan, nemen we wel voor lief.”

Barry van Oudewater van belangenvereniging Rokersbelangen vindt de maatregel veel te ver gaan: “Die schedels op sigarettenpakjes waren nog tot daar aan toe. Maar als je mensen verplicht om naar Emmen te gaan, denk ik: schieten we niet door? Een roker is toch geen crimineel?”

Volgens Adri Groot-Zeeland, voorzitter van Helmond Sport, is er niets mis met het aanwijzen van een rookgemeente: “In Finland werken ze al jaren met dit systeem en daar heeft het gewerkt. Het enige nadeel is dat Emmen nu vol rokende Finnen zit, maar vanuit Fins perspectief snap ik het heel goed. De meeste dingen zijn sowieso veel beter te snappen vanuit Fins perspectief, probeer maar eens.”

Voor sommige mensen heeft de maatregel effect. Remco Hertenbarg uit Groningen heeft inmiddels besloten te stoppen: “Het is slecht voor je gebit, je kleren gaan ervan stinken en je kunt er dood aan gaan: eigenlijk heeft Emmen alleen maar nadelen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

en wat doen we met die dierentuin in Emmen? Die rook kan niet goed voor ze zijn. Of zijn daar alleen rokende dieren te vinden?

Reageer
gravatar

Als we de rokers tussen de leeuwen in de Wildlands laten bivakkeren, hebben we een win-win situatie. De leeuwen lekker gerookt vlees en steeds minder rokers.

gravatar

Niks aan, die Wildlands. Gewoon een uurtje in de bus zitten en rondkijken of er beesten zijn. Beter is het dit om te keren: de bezoekers vrij laten rondlopen en picknicken in het veld en af en toe bussen met leeuwen, zebra’s, hyena’s etc. voorbij laten rijden.

gravatar

Een uur in de bus zitten dieren kijken? Tuurlijk ik het saai als je een uur in 1 attractie gaat zitten en verder nergens. Je moet wel alles gaan bekijken.

gravatar

Grappig dat viespeukers zichzelf als gezellige mensen proberen te benoemen.

Zijn dat -UCHUM- niet teveel letter-UCHUM-grepen achter el-UCHUM-kaar?

Nog steeds ongeveer 100.000 euro per zinloze behandeling van longkanker met uitzaaiingen, voor de intelligente premiebetalers.

Reageer
gravatar

Ja ja, je bent zeker ook voorstander van de ‘voltooid leven’-wet van D66.

Je kunt dan gemakkelijk oma aanpraten dat haar leven geen zin heeft en haar huis verpatsen wanneer je haar de dood hebt ingepraat.

Je kunt dan gemakkelijk zo’n 100.000 euro opstrijken.

Corrie.

gravatar

Ik kwam een tijdje geleden in Zierikzee langs een plek waar ik weleens een sjekkie opsteek als ik daar op de fiets aankom. Soms voelde ik me een beetje in de gaten gehouden door de sociale controle die immers geen millimeter ongeplande ruimte overslaat. Die dag zei een innerlijke stem ‘rij nu door’. Aan de andere kant van de weg stond een bedrijf, en toen ik de volgende ochtend weer langskwam zag ik dat het geheel was platgebrand. Een buurman daar had de rook gezien vanuit Delft. Ze zijn daarnaast weer aan het bouwen, hun saaie onafhankelijkheidswaan. Vlak daarop was er een brand in Londen in de Grenfeld Tower. Ook daar zag ik geen toeval in.

Reageer
gravatar

Je was ook in Portugal een om sjekkie op te steken?
Daar hadden ze ook last van een ‘brandje’.

De kosten voor de maatschappij aan materiële schade en levens komen bovenop jouw 100.000 euro zinloze behandelingskosten.

Ben je ook obees?

De medische geschiedenis en kosten van sommigen zijn al vooraf op te schrijven.

gravatar

Ik vraag maar even. Dank u wel voor uw wijze inbreng die getuigt van gedegen wetenschappelijke kennis, in combinatie met een humane inslag, bij de zelfstandige ondernemer. Als hij wat vraagt is het cynisch, want hij kent geen bescheidenheid. Kankeren is een cultuur. Ook als hij je ten huwelijk vraagt. De kleinste gedachte slaat het hardst terug. De drilboor leidt af. Ik documenteer hoe (de vele) beetjes ingeburgerde haat van het platte volk zich uitwerken in zijn terminologie voordat zij er voorgoed aangaan en ik bevrijd ben. U bevestigt de hierboven aangestipte burgerlogica (die geen innerlijke stem heeft dan wellicht de roddel) dat de toevallige passant inderdaad de oorzaak is van al haar rampspoed.

gravatar

De wetenschappelijke cultuur in Nederland kenmerkt zich door een hoge mate van democratie.
Hoofd- en bijzaak zijn verdwenen.
Het volk dat zich redder van de wereld waant gaat alleen af op acute alarmsignalen uit het bijgeloof van de eigen kliek, en als de gelijkheid komt staat het al tot zijn knieën in de modder.

gravatar

Ik vraag maar even.
Om uwentwille zal ik me wat klein maken. Ik werd niet zozeer gewaarschuwd voor de brand dan wel de veel gevaarlijker burgerlogica die ernaar zoekt mij en passant verantwoordelijk te willen stellen voor, in dit geval, brand, dergelijke zaken waaruit eerder een wereldwijd veiligheidsfascisme is ontstaan dat ik zie als de oorzaak van het gevaar. Ik heb hiervoor een extra zintuig ontwikkeld waardoor het niet verder bij me binnenkomt en ik nog ongevraagd deelnemer zou worden. Zo moet iedereen oppassen, echter ze kijken altijd de verkeerde kant, omdat de intentie fout is waarmee men ziet. De rook waarop onze wetten worden gebaseerd wordt weliswaar van grote afstand waargenomen, maar het gevaar is vlakbij. Het zit in u. Het gaat hierbij misschien minder om ‘obees’ dan ‘obeisant’, hoewel ik het probleem niet bagatelliseer.

gravatar

Doe toch niet zo idioot Groningen want straks noemen ze jullie de stad van de gekken rokers zijn tijd h geen criminelen achterlijk gewoon. .Helaas is nu de terest domme boeren van toepassing

Reageer
gravatar

Nou ze zeggen altijd ,en dat is al eeuwen zo, er lopen meer gekken op straat dan dat ze op gesloten zitten.
Dit is toch echt niet te geloven.
Ik ben blij dat ik een gewone Drnth ben. Naar Emmen sturen die gene die altijd zitten te zeuren rijden zelf in de dikst auto met vieze uit laat gassen. Net als dat er op een pakje shag aan de binnen kant staat dat er wel zeventig kanker verwerkende stoffen zitten, welke stoffen staat er niet bij.
Walgelijk wordt ik van dit soort lui.
Ze zijn natuurlijk ook overal op tegen dit noem ik meensal geiten wollen sokken volk.

Reageer
gravatar

Hoop voor de Groningers dat dit een grap is!! Alleen al het zinnetje “gezonder voor onze kinderen” en de kinderen in Emmen dan?? Geen leuke grapjes

Reageer
gravatar

Ik vind het nergens op slaan. Roken/blowen in het openbaar moet gewoon kunnen #gedoogdbeleid.

Maarehh als overheid dit wil gaan we toch met zn allen naar Emmen en negeren we het samenscholingsverbod & gaan we project X emmen beginnen.
Wat heeft de overheid liever?

Reageer