Beeldbewerking: Casper Steenbergen

Rennen voor Jan Roos in de straten van Enkhuizen

'Het is gewoon traditie'

Het is een bijzondere traditie in het Noord-Hollandse Enkhuizen: rennen voor Jan Roos. Vandaag trokken weer duizenden mensen naar het vissersdorpje voor het gevaarlijkste evenement van het jaar.

Voor het spektakel begint, wordt Jan Roos opgefokt door speciale trainers. Ze vragen hem urenlang hoeveel zetels hij ook alweer heeft gehaald, om vervolgens in herinnering te roepen dat Thierry Baudet wél met twee zetels in de Tweede Kamer terecht is gekomen. Daarna pakken ze zijn brilletje af en gooien over met zijn broodtrommel.

Als Jan Roos goed boos is, wordt hij losgelaten in de straten van Enkhuizen. Daar staan duizenden waaghalzen op hem te wachten die dingen roepen als ‘referenda zijn geen goed idee’ en ‘politiek is een vak’. Dan begint het spektakel: Jan Roos rent briesend achter ze aan, terwijl het publiek hem voor probeert te blijven. Dit gaat niet altijd goed. Vorig jaar nog werd een vrouw door Roos in haar onderbeen gebeten. Ze heeft daar best lang last van gehad.

Veel mensen vinden de jaarlijkse traditie niet meer van deze tijd. Zeker het laatste gedeelte, waarbij een doodsbange Jan Roos naar een stadion wordt gelokt en met kleurige stokken wordt geprikt tot hij jammerend over de grond rolt terwijl het publiek hem uitjoelt, is omstreden. Voorstanders van het evenement willen van die kritiek niets weten: “Het is gewoon traditie.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik snap alleen niet waarom die ‘speciale trainers’ uren nodig hebben om Jan Roos op te fokken. Richt een camera op hem en klaar.

Reageer
gravatar

Jan Roos door de straten van Enkhuizen is een goede traditie in West-Friesland.
Ik vind dat Amsterdam niet kan achterblijven en moet ijveren voor de Arena-spelen met Thierry Baudet 😉

Reageer
gravatar

Volgend jaar is Jan Roos in het circus van Enkhuizen te bewonderen als clown. Hij gaat dan verhaaltjes vertellen en iedereen gaat hem dan uitlachen. Veel voorbereiding op deze nieuwe uitdaging heeft Jan Roos niet nodig. Hij moet alleen nog een rode neus aanschaffen.

Reageer
gravatar

Ik kreeg zomaar spontaan associaties met het jaarlijkse stierenrennen in Pamplona. En: Roos krijgt steeds meer last van haaruitval, alopectia of zoiets? Niks meer aan te doen, hij kan hooguit bij de toupet-leverancier van DJ Trump nog eens informeren naar een afdankertje van the Donald.