Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Op bezoek bij een ambachtelijke speed-boerderij

Gezellige Brabantse familie verkoopt harddrugs in weckpotten

Op zoek naar een gezellig dagje uit? Overweeg dan eens een bezoek aan deze authentieke speed-boerderij in Vught. Dit is de enige plek in Nederland waar nog op ambachtelijke wijze amfetamine wordt gebrouwen.

We worden allerhartelijkst ontvangen door eigenaar Hans (61) en zijn vrouw Anneke (64). “We doen hier alles nog met de hand,” legt Hans uit, terwijl zoete chemische dampen de omgebouwde paardenstal vullen. “Van het mengen van benzylmethylketine met de phenylacetone tot het schrijven van de etiketten.” Hans wijst op een houten plank met glazen potten. “We verkopen hier de speed per kilogram in weckpotten. Veel persoonlijker dan die smerige envelopjes van tegenwoordig.”

We passeren een paar grote, gietijzeren ketels waar twee sterke jongemannen met een gigantische pollepel in staan te roeren. “Dit zijn onze zoons Jacco en David,” vertelt Anneke trots. “Momenteel zijn ze bezig om de speed rechtsdraaiend te maken.” Anneke werpt een moederlijke blik op haar kroost. “Op een dag zullen zij de boerderij overnemen. Het is hier een echt familie-bedrijf.”

Hans en Anneke spreken vol passie over hun vak, maar ze maken zich ook zorgen over de schaalvergroting in de speedindustrie. “Alles moet tegenwoordig maar snel, snel, snel,” zucht Hans. “De meeste speedboeren willen alleen maar uit handen van de politie blijven, het vakmanschap is ver te zoeken. Bij ons proef je de liefde die we erin stoppen terug in het product.”

In de zomer staan Hans en Anneke met hun kraampje langs de N65. “Zelfgemaakte jam, honing en speed” staat er op het kartonnen bordje dat ze beurtelings omhoog houden. Aan het eind van de rondleiding krijgen we gratis een weckpot met pure amfetaminen mee. “Voor de kinderen,” vertrouwt Anneke ons toe. Drie dagen later gaan we nog steeds helemaal brokko.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Vreemd dat er niet is vermeld dat de vervaardiging van deze scharrelspeed en het afvullen van die weckpotten volledig halal wordt gedaan. In Brabant wordt namelijk alles halal geproduceerd.

Reageer
gravatar

Die metalen boerenschuren rijzen hier op als paddenstoelen uit de grond. Toch doet af en toe de koeienstront nog een beetje denken aan de authentieke boerderij. Straks is de lucht alleen nog verkrijgbaar in sprayvorm voor therapeutische doelen.

Reageer
gravatar

het moeilijkste is volgens mij alle snelheidscontroles die je tegenwoordig langs alle wegen hebt die teveel speed snel vinden

Reageer