Kledingfabriek India investeert voortaan in eigen jeugd

‘Wij gaan geen dure naaisters meer uit Denemarken halen’

Kledingfabriek Diwali Shiva uit de Indiase stad Bangalore gaat vanaf nu geen dure buitenlandse arbeiders meer aantrekken. De fabriek wil voortaan volledig inzetten op de eigen jeugd. Het bestuur spreekt van een ‘cultuuromslag’ in de fabriek.

Directeur Bikash Khongjee: “Als wij een nieuwe medewerker nodig hadden, haalden we nog wel eens een dure naaister uit Denemarken of Zwitserland. Terwijl ik hier met datzelfde geld ook veertig talentvolle jonge Indiase kinderen kan opleiden.”

Het financiële voordeel is niet de enige overweging. Khongjee vindt het ook belangrijk om de eigen kweek de kans te bieden zich in de fabriek kapot te blijven werken voor een hongerloontje. “Er zijn een paar voorbeelden van volwassen medewerkers die al bij ons werken sinds we ze ronselden als kindslaaf. Neem bijvoorbeeld Priya Khan. Zij kwam bij ons toen we haar als klein meisje voor een paar zakken graan kochten van haar familie. Nu staat ze nog steeds zestien uur per dag in de fabriek. Dat is prachtig om te zien. Een inspiratie voor al die andere jongens en meisjes die staan te popelen om door te breken.”

Khongjee beseft dat de inzet van eigen jeugd niet meteen resultaat oplevert: “Ze zullen fouten maken in het begin. En dat mag ook. Daarvoor is het een leerproces. Dankzij onze innovatieve trainingsmethoden leren ze het meestal snel af om een verkeerd labeltje in een jurk te naaien. Onze trainers staan dag en nacht paraat om ze bij te sturen. Die mensen hebben zo’n passie voor kinderen.”

De directeur verwacht dat de klanten door het plan veel meer binding krijgen met de fabriek: “Met een aandoenlijk 10-jarig kind heb je bij de mondiale modeketens een grotere gunfactor dan met een verwende buitenlandse vedette.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik vind dit niet goed. Dit beperkt deze jonge mensen enorm in hun ontwikkeling. Tot hun 16e levensjaar kunnen zij veel meer opbrengen in de prostitutie.

Reageer
gravatar

Pas op!

Het is heel verleidelijk om zelf ook zo’n blik vol met goedkope Indiase naaikinderen te laten overvliegen om bijvoorbeeld je huis schoon te laten maken of de oprijlaan te laten vegen, maar die vlieger gaat niet op.

Zodra ze hier zijn hebben ze recht op minimum (jeugd)loon en kinderarbeid is hier verboden!

Zint eer gij begint is het devies.

Reageer
gravatar

Niet zo cynisch Hatari. Een BBL-er krijgt de dag dat hij op school is doorbetaald. Dat is best wel netjes vergeleken met India..