Landgenoten: India

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas een land dat in het nieuws is.

 • Aantal inwoners 1,4 miljard
 • Net zoveel als Europa en Noord-Amerika samen
 • Percentage hindoes 80 procent
 • Maar toch meer moslims dan Egypte
 • En meer christenen dan Spanje
 • Aantal stemgerechtigden 970 miljoen
 • Aantal stembureaus 1 miljoen
 • Duur verkiezingen Ruim zes weken
 • Huidige premier Narendra Modi
 • Toekomstige premier Zie voorgaande
 • Vlag Driekleur met bovenin geen oranje, maar saffraan
 • Symbool in de vlag Werkende klok waarvan de wijzers ontbreken

India houdt verkiezingen. In tijden vol quasi-democratische ontwikkelingen is het een fijne gedachte dat het land met de meeste inwoners ter wereld zijn democratische plicht ter harte neemt: 15 miljoen ambtenaren zorgen voor 5,5 miljoen stemcomputers op 7 verschillende verkiezingsdagen tussen 19 april en 1 juni. Als je gestemd hebt, krijg je onuitwisbare inkt op je vinger om te voorkomen dat je nog eens stemt.

De Indiase kiesregels bepalen dat er binnen 2 kilometer van elke woning een stembureau moet zijn, wat ook betekent dat er een stembureau is op 4.650 meter hoogte. Dit hele democratische feestje mag wat kosten: zo’n 14 miljard euro, meer dan het bnp van Rwanda, waar dan weer geen democratische verkiezingen zijn.

Of dit alles ook leidt tot een democratische uitkomst, is maar zeer de vraag. De populaire Indiase Volkspartij van Narendra Modi is al jarenlang bezig zijn hindoenationalistische politiek aan alle Indiërs op te leggen. Ook bij deze verkiezingen stemmen velen op de man die belooft ‘India weer voor de Indiërs’ te maken. Dat hij daarbij honderden miljoenen mensen tot tweederangsburgers maakt, in een land waar het kastenstelsel in 1950 officieel is afgeschaft, zien velen door de met inkt bevlekte vingers.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *