Bron Wikimedia CC Hilary for Iowa & Leweb Photos

Hillary Clinton: ‘Het kan niet meer misgaan voor Macron’

Oud-presidentskandidaat houdt fel pleidooi voor achterover leunen

Emmanuel Macron wordt zonder twijfel de nieuwe president van Frankrijk. Dat zegt de voormalige Amerikaanse presidentskandidaat Hillary Clinton. Zij is naar eigen zeggen ‘volkomen gerustgesteld’ door Macrons ruime voorsprong in de peilingen.

“Het kan niet meer misgaan voor Macron”, stelt Clinton resoluut. “Ik ben slechts één keer eerder zó zeker geweest van mijn zaak als nu. De stille meerderheid van de Franse kiezers zal gaan voor de gematigde kandidaat. Mevrouw Le Pen haalt haar achterban alleen uit een ‘basket of deplorables’. Daarmee win je geen verkiezingen.”

Clinton adviseert Macron om tijdens zijn campagne het industriële noordoosten van Frankrijk links te laten liggen: “De regio Grand Est heeft hij in zijn achterzak. Daar heb je fabrieksarbeiders, die stemmen toch wel wat linkser. Het zou zonde van zijn tijd zijn om daar campagne te gaan voeren. Ook als de lokale afdelingen van zijn partij daar om vragen. Wat weten zij nou?”

De Amerikaanse politica ziet nog andere redenen waarom Marine Le Pen kansloos is tegen Macron: ‘Er kleven talloze schandalen aan haar en haar partij. Fraude, racisme, nepotisme, noem maar op. Bovendien wordt ze openlijk gesteund door de Russen. Die hebben Macrons e-mailaccount al gehackt. Daar moeten de Fransen natuurlijk niets van weten.’ Ze wijst er bovendien op dat Macron de steun heeft van veel gevestigde Franse politici, onder wie de zittende president François Hollande.

Clinton heeft nog wel een tip voor de sociaal-liberale kandidaat: “De belangrijkste troefkaart van Macron is dat hij géén Marine Le Pen is. Daar moet hij vol op inzetten. Verder hoeft hij geen aandacht te besteden aan een inhoudelijke boodschap. Lekker achterover leunen en de democratie zijn werk laten doen. Niks aan het handje.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Le Pen die op vlakken naast immgiratie tamelijk modern is, werd in The Independent vergeleken met eerder een Hillary Clinton dan een Trump.

Reageer
gravatar

Mijn vrouw geeft mij ook regelmatig dit soort adviezen.

“Ga maar lekker achterover leunen, dan pak ik je wel even bij Le Pen en het handje zijn werk laten doen.” Daar heb ik dan altijd veel steun aan. Zij heet ook Hillary.

Reageer
gravatar

Quote: “Ja, dat was de clue! U mag door”.

Bedankt dat ik de tekst niet hoef te lezen. Het is veel te lang.

Daar hou ik niet van want ik krijg er prikogen van.

Corrie.