Marja stottert alleen als ze zingt

'Als er niet veel mensen in de buurt zijn gaat het beter'

Het is een handicap die Marja (14) al haar hele leven met zich meedraagt: ze stottert als ze zingt. Gelukkig heeft ze een manier gevonden om van het stotteren af te komen: praten.

Marja weet aan wie ze alles te danken heeft: haar logopedist Pjotr. “Hij stelde voor om een keer te proberen woorden niet op een een melodieuze toon uit te spreken. Als ware het een godswonder kwamen de woorden moeiteloos uit mijn mond. Sindsdien word ik niet meer gepest.”

De moeder van Marja weet het moment nog goed: “Het kwam echt als een geschenk uit de hemel ja. We hadden van alles geprobeerd: ademhalings- en stemoefeningen, puffertjes, zweepslagen, maar niets sloeg aan. We zijn Pjotr eeuwig dankbaar.”

Toch vindt Marja het jammer dat ze niet ‘gewoon’ kan zingen. “Het blijft een probleem in het dagelijks leven. Als er niet veel mensen in de buurt zijn, bijvoorbeeld onder de douche, gaat het beter, maar in het openbaar loop ik vaak helemaal vast.” Met hulp van Pjotr en zijn ‘praattechniek’ hoopt ze dat ze langzaam maar zeker stappen kan gaan zetten om in de toekomst ook meer op melodie te kunnen praten.

Tot die tijd richt Marja zich op haar nieuwe carrière als rapper.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Bring it home. Rap is vooral ook in geraakt via internet.

Ook in de relatiesfeer gaat het meer om frasen en codes. Afkortingen.

Ooit was (na)praten nog wel min of meer een uitdrukking van (na)denken.

Reageer
gravatar

Nou vooruit dan; nóg eentje in de sfeer van Rap: spreken is zilver, zwijgen is goud. De ochtendstond heeft goud in de mond en wel heel veel, maar niet alles is goud wat er blinkt in een rapper’s mond, het meeste hangt hem om nek en polsen.

gravatar

Aha, repperts zijn gemankeerde zangers.
Ik dacht het al!

Maar waarom altijd dat ‘Jo! Uhn!’, die handjes, dat petje, die afgezakte kakzak?
O wacht, gemankeerde bajesklanten.

Reageer