NPO

Vergeten, onbegrepen en niet gehoord: lijsttrekkers van middenpartijen

Politici zijn vertrouwen in gevestigde kiezer kwijt

Ze voelen zich onbegrepen, verwaarloosd en niet gehoord. Ze hebben het gevoel dat ze de verliezers zijn van de globalisering. Ze voelen veel onbehagen, onvrede, onzekerheid: lijsttrekkers van gematigde partijen. Wie zijn deze mensen? En wat kunnen we doen om hun vertrouwen in de Nederlandse kiezer te herstellen?

Het gaat voornamelijk om blanke mannen met een goede opleiding. Ze hebben namen als Lodewijk, Alexander en Gert-Jan. In het verleden waren ze altijd trouw aan hun eigen achterban, maar in het huidige politieke klimaat weten ze niet meer tot wie ze zich moeten richten. “Ik voel mij al jaren niet gehoord,” vertelt Alexander Pechtold, die niet met zijn echte mening in de krant wil.

Sommige lijsttrekkers hebben inmiddels geen enkel vertrouwen meer in de bevolking, onder hen de 51-jarige Sybrand. “Kiezers op straat beloven je van alles,” vertelt hij. “Ze nemen je flyer aan en zeggen op je te stemmen. Denk bijvoorbeeld aan die man op de markt in Genemuiden in 2012, met zijn beroemde uitspraak ‘Mijn stem heb je.’ Nooit meer wat van gehoord. Dat ondermijnt het vertrouwen in je politieke carrière.” Buma is voorlopig wel even klaar met de gevestigde kiezers. “Ik richt mij deze keer op de PVV-aanhangers. Gewoon als protestcampagne.”

Op televisie is sinds kort extra aandacht voor onbegrepen lijsttrekkers. Het heeft nog niet gezorgd voor grote veranderingen. De 42-jarige Lodewijk: “Ik mocht laatst eindelijk mijn zegje doen op RTL-4, maar toen lieten ze me niet uitpraten.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De Nederlandse verkiezingen zijn dit jaar extra belangrijk voor ons voortbestaan. Niet iedereen kan het aan. Ik kreeg zojuist uit Scharendijke de getallen: maar 2 van de 600 waren zaterdag gekomen voor het menselijk lint tegen het Brouwerseiland, de voortschrijdende annexatie uit het gierige noorden. Het kapitaal. De uitgenodigde wethouder van Schouwen-Duiveland was ook niet gekomen.

Ze zullen uit de wijnbeker van Gods straf moeten drinken. God zal geen genade met hen hebben. Ze zullen gemarteld worden met vuur en zwavel. De heilige engelen en het Lam zullen toekijken.

Openbaring 14:10

Reageer
gravatar

De geestelijke nood is hoog!

Wellicht dat de omroepende gezamenlijkheid een nieuwe Giro 555 actie kan organiseren in de vorm van een glazen huis, om deze mensen -die ook op regionaal niveau geestelijk afgestompt opereren- uit hun chronisch geestelijke isolementen te halen, want dat is een dure en langjarige zaak.

Daarbij wil niemand dat de zorgpremie omhoog gaat, behalve VVD66.

Reageer