Wikimedia - Rijksdienst voor het cultureel erfgoed

Schaal van Beaufort weggewaaid

'Het waait ook wel echt hard buiten'

Vanmiddag is in Nederland de schaal van Beaufort weggewaaid. Volgens het KNMI komt dit door de wind die best hard en stormachtig is.

De schaal staat al sinds 1805 op het dakterras van het KNMI in De Bilt om de windsnelheden in een handig schema te kunnen vatten. Toen de meteorologen vanmiddag wilden zien welk cijfer op de schaal lag, bleek deze plotseling verdwenen.

“Het waait ook wel echt hard buiten”, zegt Helmi Woes van het KNMI, “Ik denk windkracht 36 ofzo.” Hoewel het KNMI hun maatstaf voor windmeting heeft verloren, hebben we volgens Woes geluk met de gevolgen. “Ik weet het niet precies meer uit mijn hoofd maar volgens mij staat voor dit krachtniveau dat steden wegvagen en hele bevolkingen de oceaan in worden geslingerd. Dan valt zo’n schaal nog wel mee.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het is niet echt een mooi symmetrische schaal, en er zijn al behoorlijk wat gaten in geschoten zo te zien. Hoogste tijd dat het KNMI over gaat op vrolijke icoontjes, of iets met kleurtjes misschien?

Reageer
gravatar

Een juiste constatering beste Empathisant,

Beaufort’s schaal wás een ordinaire kleiduif, en op basis daarvan heeft het KNMI al die jaren miljoenen binnen geharkt. Daarom is het terecht dat iedereen alsmaar over het weer heeft lopen zeuren, waarbij moet worden opgemerkt dat goedgelovigheid een dure zaak is.