Beeldbewerking: Casper Steenbergen

Ban Ki-moon nog steeds niet opgehaald bij het VN-hoofdkwartier

'Ik weet niet of ze me daarbinnen nog wel herkennen'

Voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon staat al twee weken lang op de stoep voor het hoofdkantoor van de internationale organisatie. Na tien jaar trouwe dienst is de termijn van de Zuid-Koreaan sinds 1 januari afgelopen, maar er is nog niemand verschenen die hem op komt halen.

“Als ik had geweten dat het zo lang zou duren voordat ze mij zouden komen halen, had ik wel een paar krentenbollen ingepakt,” mompelt hij in zichzelf. “Misschien had ik de UNESCO moeten vragen of ze een auto hadden kunnen regelen. Of de Chinezen. Maar ja, hoe vraag je zoiets diplomatiek?”

De 72-jarige diplomaat schudt met zijn hoofd en zet zijn persoonlijke bezittingen – een kartonnen doos met een plant, een foto van zijn hond en een fles wijn die hij heeft gekregen bij zijn afscheid – even op de grond. Hij zoekt in zijn jaszakken of hij een paar muntjes heeft voor een buskaartje. “Ik had binnen kunnen vragen of ik van iemand een paar dollar kan lenen maar ik heb mijn pasje al moeten inleveren. Bovendien weet ik niet of ze me daarbinnen nog wel herkennen.”

Ban besluit zijn telefoon te pakken en toch maar iemand te bellen. “Hoi, met Ban. Ik ben klaar bij de Verenigde Naties maar ze zijn volgens mij vergeten iemand te sturen die me op komt halen. […] Nee, dat was Kofi Annan, dat is tien jaar geleden. […] Sinds 1 januari, ze hebben nu een Portugees. […] Nee, dat heb ik zelf eerlijk gezegd ook niet in de krant zien staan. […] Ok, tot zo dan mama.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *