Wikimedia CC: ATX-NL/Tm/ATX-NL

De zwevende lijsttrekker weet nog niet welke koers hij zal varen

‘Ik overweeg strategisch te lijsttrekken’

Drie maanden voor de verkiezingen weten veel lijsttrekkers nog niet welke koers ze willen varen. Sterker nog, dit jaar is de groep zwevende lijsttrekkers groter dan ooit. De Speld sprak met drie van hen. Een portret van politieke leiders op drift.

Lodewijk (42), Amsterdam
Zweeft tussen het midden, links van het midden en gematigd neo-liberaal

“Van huis uit ben ik sociaal-democraat. Ik ben opgevoed met het idee dat de politiek er is voor de zwakkeren in de samenleving. Maar daar kun je tegenwoordig eigenlijk niet meer mee aankomen. Bovendien heb ik de afgelopen vier jaar zelf een heel ander beleid gevoerd. Dat kan ik natuurlijk niet zomaar afvallen. Nou ja, misschien dat ik voor de verkiezingen even iets anders probeer. Iets nieuws, iets links. Dan kan ik het na de verkiezingen altijd weer anders doen.”

Sybrand (51), Workum
Zweeft tussen laissez-faire kapitalisme en christen-democratie

“Soms heb ik wel een eigen idee, maar ik weet niet of er wel iemand is die daarop wil stemmen. Daarom sluit ik me graag aan bij een traditie. Maar welke? Het zijn er zoveel. Het liberalisme vind ik wel overzichtelijk. Vrijheid, wie wil dat niet. Maar aan de andere kant moet je er ook voor elkaar zijn. Saamhorigheid en naastenliefde en barmhartigheid enzo. Dat christelijke is me thuis wel ingewreven.”

Mark (49), Het Torentje
Zweeft tussen liberalisme en populisme

“Eigenlijk ben ik een liberaal die een kleine overheid wil die er niet is om mensen morele lesjes te leren. Maar als ik naar een collega kijk en ik zie wat hij bereikt met harde woorden ten aanzien van immigratie en integratie denk ik dat ik ook maar eens strategisch moet gaan lijsttrekken.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het wordt tijd dat die zwevende lijsttrekkers een met hun “onderdanen” op de grond blijven.
Rutte terug van neoliberaal. naar liberaal.
Asscher en de PvdA terug naar het socialisme i.p.v. het kontlikken van de neoliberalen.
Buma moet zeker ophouden met dat zweverige religieus geoha en seculier worden.
😉

Reageer
gravatar

Laten we eerlijk zijn; de zweverige partijleiders van dit ogenblik zweven gewichtsloos van links naar rechts en van boven naar beneden: van amicaal en populair doen bij het ‘grauw’, tot beleefdheidsbezoekjes aan de centra waar miljonairs en miljardairs huizen. Allen spiegelen zich aan Dj Trump, die als multimiljardair de laagste sociale lagen heeft wijsgemaakt dat hij hun belangen gaat behartigen. In Amerika gelooft men graag aan sprookjes: “the American Dream”.
Ook in Nederland is er nog veel zwevend electoraat dat nog met weemoed denkt aan de jaren van J.P. Balkenende, de grote inspirator die massa’s dom en kalm hield met zijn zoetzure bezwering: “na bitter en zuur komt zoet”. Mark (49) beloofde (los uit de pols) iedere werkende Nederlander € 1.000,- Maar hij bedacht zich en verhoogde in plaats daarvan de BTW en andere belastingen. En ziet: straks is hij met Alexander, Sybrand en Geert aan editie nr. III bezig. Het Nederlandse electoraat WIL graag bedonderd worden ‘Mundus vult decipi’ en dat gebeurt dan ook. Veel wordt gewijzigd, nog meer wordt bezuinigd en in die zin verandert er niets.

Reageer
gravatar

Het wordt tijd dat we weer teruggaan naar het economische Keynesiaanse model. Het neoliberale tijdperk van Milton Friedman is voorbij.

De schade die de gewone man de afgelopen 35 jaar daarvan heeft ondervonden is enorm.

Je moet een PDD-dom indicatie hebben zoals bijvoorbeeld VVD-, PvdA- of CDA-stemmers om niet in de gaten te hebben dat wij (de hardwerkende Nederlander) het slachtoffer zijn van dat systeem.

Corrie.

gravatar

Jomanda begint binnenkort ook haar eigen ‘beweging’.
Die heet ‘Zwevende Kiezers, Stap Toch Bij Mij Op Het Tapijt’.
Toegangskaarten bij de bekende adressen.

gravatar

Natuurlijk een anonieme reactie van “iemand”: “is hond Samson geen zwevende lijsttrekker meer? Ik stem op Emile Roemers zowiezo!” Leve het ook hier weer alom beleden respect!

gravatar

Uh, satire vergeten?

De liberaal is geen gewone liberaal, maar diep van binnen zelfs een liberale intellectueel. Zo iemand die het onzin vindt dat Mein Kampf van het haast uitgestorven fascisme verboden is, terwijl de handboeken van andere bloederige stromingen Bijbel en Koran gewoon in de handel zijn.
Maar ja, er moest van collega’s gewonnen worden. Een soort van Shakespeariaans Koningsdrama.

Reageer