Flickr: Louise Python

Het Nederlandse dartsucces verklaard: Barney Courts

Aanleg van overdekte rokerige dartveldjes legde de basis

Ze vormen de basis voor het Nederlandse succes in het internationale darten: de Barney Courts. Vijftien jaar geleden werden in het hele land honderden rokerige dartveldjes aangelegd, een initiatief van darter Raymond van Barneveld. De overdekte dartborden met een bar, tafeltjes en straalbezopen dorpsgenoten zorgden ervoor dat duizenden jongeren gingen sporten.

Rob Stijns (49) is uitbater van een Barney Court in de Haagse binnenstad. Hij is enthousiast over het concept: “In de laatste jaren zijn we echt een dartnatie geworden en dat komt gewoon doordat we in Nederland veel faciliteiten hebben. Door de Barney Courts krijgen we onze jeugd aan het sporten en voorkomen we dat ze alleen maar een beetje in de kroeg gaan hangen. Voor je het weet, gaan ze hun tijd verdoen met biljarten.”

De laatste jaren zijn er ook dartveldjes aangelegd in landen waar het darten nog in de kinderschoenen staat, zoals Frankrijk en Bhutan.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *