YouTube: Zie Breda

CIA stopt met controversiële martelmethode ‘ganzenboarding’

Inhumaan dobbelspel niet van deze tijd

De afschuwelijke beelden zijn bekend: gevangenen in Guantánamo Bay die in kleine cellen gedwongen worden urenlang met elkaar te ganzenborden. Die beelden zijn voortaan verleden tijd: onder druk van Amnesty International gaat de CIA stoppen met het inhumane bordspel.

De Irakees Mohammed el-Maggi (36) zat tussen 2004 en 2009 vast in de beruchte gevangenis, waar hij lijdzaam talloze ganzenbordsessies onderging. “Ik ben al mijn menselijkheid kwijtgeraakt. Je hebt geen controle meer, je lot ligt in de handen van de dobbelsteen. Elke keer als ik vooruitgang boekte op het speelbord, kwam er wel weer een vakje waardoor ik drie plaatsen terug moest, of zelfs helemaal terug naar start. Dat houdt een mens niet vol. Vroeg of laat draai je helemaal door.”

Amnesty International laat weten blij te zijn met het besluit van de CIA: “De meerwaarde van ganzenborden is nooit bewezen: er is nog nooit zinvolle informatie ontfutseld door het ganzenbord, gedetineerden raken alleen maar heel erg gefrustreerd.”

Toch houdt de mensenrechtenorganisatie een slag om de arm: “Na het verbieden van Mens-erger-je-niet en Risk is dit een nieuwe stap naar een humanere gevangenis, maar er is nog een lange weg te gaan. Er wordt bijvoorbeeld nog steeds galgje gespeeld met de gevangenen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Is Piñata dan wellicht een beter idee? Daarbij kan men beter zijn (ge)blind(doekt)e woede kwijt en er is een kans op vele slagen; zowel om de arm als in de lucht. Ideaal voor niet her-verkozen politici

gravatar

Risk… Als ik aan die talloze Ptss lijders denk, die nonstop flashbacks hebben van die serie van enen tegen dat laatste landje van Azië…
En dat nog wel aan de eettafel.

Reageer
gravatar

Tja, maar galgje staat dan weer erg dicht bij de belevingswereld van de gevangenen.

Het probleem met ganzenborden was de cultuurschok.

Bij schijnexecuties in het algemeen zien wij geen probleem.

John Brennan
(CIA)

Reageer