4 doemscenario’s voor 2017 die veel te optimistisch zijn

Iedereen dood, gelukkig nieuwjaar

Volgens kenners is het niet ondenkbaar dat 2017 nog veel verschrikkelijker wordt dan 2016. Historicus Mathis Kozein boog zich in zijn essaybundel ‘Voortschrijnend Uitzicht’ over de ondergang van de wereld. Wat is zijn visie op 2017?

Stel: de populisten winnen bij de Europese verkiezingen. Le Pen wordt president in Frankrijk, Wilders de grootste in Nederland, en ook in Duitsland wordt extreem-rechts een machtsfactor van betekenis. Komt de EU dan tot een einde?
Dat lijkt me wel een heel optimistisch doemscenario. Dat de Europese Unie in 2017 ten grave wordt gedragen is zeker. De echte vraag is wat dit voor gevolgen zal hebben. Waarschijnlijk de eerste Europese oorlog sinds 1945. En veel binnenlandse onrust natuurlijk. Het volk zal in opstand komen. De elite wordt gelyncht in de straten van Brussel, Parijs, Berlijn en Den Haag.

Interessant. Wat voor soort geopolitieke gevolgen zal dat hebben? Zeker met het scenario in het achterhoofd dat de VS zich uit de NAVO terugtrekt. Het is dan maar kleine stap voor Poetin om één van de Baltische Staten binnen te vallen. Dit kan misschien wel de hele westerse orde ontwrichten en de wereldeconomie doen instorten.
Ja maar u vergeet dat het ook een nucleair conflict zal zijn. Poetin heeft al nieuwe kernraketten in Kaliningrad gestationeerd. Bij een reactie van de NAVO zullen ze op de Europese hoofdsteden worden gericht. En dan hebben we het nog niet eens over China gehad.

Ja, China, natuurlijk. Zeker nu de VS een isolationistische koers lijken in te slaan. Dat kan voor China een aanmoediging zijn om hun slag te slaan in de Zuid-Chinese zee en wat eilanden inclusief Taiwan annexeren. Japan, Zuid-Korea en India worden ook dit conflict ingetrokken. China steunt vervolgens de Noord-Koreaanse nucleaire aanvallen op Zuid-Korea. Het isolationisme van de VS houdt dan geen stand.
Het temperament van Trump is inderdaad niet te combineren met de terughoudendheid in buitenlands beleid. Maar hij zal direct op wraak zinnen als China met hem gaat sollen en veel sneller de nucleaire kaart spelen. Een handelsoorlog tussen de VS en China leidt zo onvermijdelijk tot een wereldoorlog. En dan heb ik het nog niet eens over het Midden-Oosten gehad. Israël zal zich gesterkt voelen door de VS, en de Westelijke Jordaanoever annexeren en Iran aanvallen.

En de smeltende poolkappen? Zal de natuur veerkrachtig genoeg zijn om er weer bovenop te komen?
Nee. De voorspelling dat eenderde van alle plant- en diersoorten uit zou sterven als we nu niets doen is achterhaald. Die zijn al dood. Wist u dat een tekort aan drinkwater niet alleen leidt tot dorst, maar ook tot het stilvallen van elektriciteitscentrales. Droogtes, overstromingen, bosbranden, volksverhuizingen, sprinkhanenplagen, honger en dood.

Dus even samenvattend: In 2017 gaan we er volgens u allemaal aan?
Nou, alle scenario’s die u schetst gaan ervan uit dat we 2017 gaan halen. Dat op zich is al een heel optimistische aanname. 2016 duurt nog 9 dagen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik mis in dit doorwrochte essay de verwijzing naar Nostradamus. Volgens deze ziener hadden we allemaal allang dood moeten zijn. Of zijn we dat inmiddels ook en reageren we nu vanuit een parallel universum?

Reageer
gravatar

Wij willen nog even wijzen op het gebrek aan RESPECT, doordat de mensheid het VERDOMDE om in 2012 te vergaan, zoals de bedoeling was!

Als het hielp zouden wij jullie vervloeken!!

De Maya’s

gravatar

mijn voorspellingen:
– God bekent niet te bestaan en dat alle religieuze mensen hun tijd verspild hebben al die jaren
– Geert Wilders wordt gekozen als de nieuwe Fuhrer van NL.
– Geert Wilders wordt doodgeschoten door Volkert van der G. samen met Tarik Z. de NOS vermijd uitzending en doet net of die nog leeft.
– Poetin valt België binnen

Reageer
gravatar

Jammer dat de moslims met de kerstdagen weliswaar elke dag weer een zalige/gezegende/gezellige/vrolijke aanslag hebben, maar dat de effectiviteit te wensen overlaat!

Berlin 12, pfft!

Oberhausen mislukt, Melbourne mislukt, wat een amateurs!

We moeten ze een atoombom geven, maar dan wel één met een korter lontje dan ze denken.

Gaat ‘ie dáár af, lache!
Toch veel slachtoffers (altijd leuk), maar dan wel dáár (dubbel leuk).

Zalige/gezegende/gezellige/vrolijke kerstdagen!

Reageer
gravatar

Wegens evolutie komen er toch ook steeds nieuwe soorten bij?! Mag dat ook eens onder de aandacht worden gebracht? Moet je kijken hoeveel “Nieuwe soorten” er jaarlijks vernoemd worden naar deze en gene. Bijvoorbeeld de Beyoncé (paardenvlieg), de Frank Zappa (spin), de Michael Jackson (fossiele kreeft) en de Sting (kikker).

gravatar

Het is vreemd dat historicus Mathis Kozein in zijn essaybundel ‘Voortschrijnend Uitzicht’ het moslimvraagstuk er niet bij haalt.

Die gasten hebben er een handje van om iedereen uit te moorden.

Je moet toch echt een linkse gekkie zijn om dat niet in te zien.

Corrie.

Reageer
gravatar

Samir Amri, de broer van Anis.
Fijn dat we we weer een IP-adres van je hebben.
Red je het nog tot Italië denk je?

Uw BVD