Shutterstock.com / Kues

Man wil meer uit wit privilege halen

‘Ik ben veel te autochtoon voor het salaris dat ik nu krijg’

Vincent de Vries (35) barst van de onverdiende voorrechten. Toch grijpt hij maar weinig kansen die hem alleen in de schoot worden geworpen omdat hij een blanke Nederlander is. De beleidsmedewerker uit Uden heeft besloten meer uit zijn witte privilege te halen. ‘Eigenlijk ben ik veel te autochtoon voor het salaris dat ik nu krijg.’

Marja, de moeder van Vincent, roept al jaren dat haar zoon zijn witte privilege vergooit. ‘Dat was vroeger al zo. Op school had hij best wat minder zijn best mogen doen. Wat dat betreft is hij geen spat veranderd’, vertelt ze.

Marja vindt dat Vincent het zichzelf moet gunnen lekker te laat op zijn werk te komen zonder dat mensen daar verder conclusies aan verbinden over zijn inherente luiheid. ‘En wanneer is hij voor het laatst uitgegaan zonder dat hij zich geen zorgen hoefde te maken of hij de discotheek wel binnen zou komen?’

Vincent heeft zich voorgenomen er voortaan vaker straffeloos de kantjes vanaf te lopen. Volgende week gaat hij zijn Opel Astra inruilen voor een Mitsubishi Outlander, waarmee hij kan rondrijden zonder door de politie aan de kant gezet te worden.

Hij heeft ook zijn werkgever om opslag gevraagd: ‘Ik werk bijna net zo hard als mijn zwarte collega’s. Dan is het niet eerlijk dat ik maar een paar honderd euro per maand meer verdien dan zij.’

Vincent hoopt ooit zo goed gebruik te maken van zijn witte privilege als zijn grote voorbeeld Hans Wijers. ‘Hij heeft er echt alles uitgehaald. Minister, topman bij AkzoNobel, commissaris bij Heineken, Shell en Ajax, voorzitter van Natuurmonumenten… En nu de meest invloedrijke Nederlander. Allemaal dankzij zijn huidskleur. Prachtig.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Hoezo een Mitsubishi Outlander? Is de schimmel AMERIGO eindelijk bij de paardenslager beland? Maar met een SUV het dak op? Tss

gravatar

Toch vreemd dat niemand (van deze doorgaans zeer opmerkelijke lezerskring) protest heeft aangetekend tegen het verdraaien van zowel de foto als de werkelijkheid. N.B. bij de meeste witte mannen zitten borstzakje en pochet links, bij Vincent echter rechts, een Umwertung aller Werte? Ik geef deze yuppen-querulant dan ook weinig kans op een vlotte loonsverhoging.

Reageer
gravatar

Jammer voor hem dat hij nog wel zo’n Brabantse boer is. Dat helpt hem niet, ook al is hij wit. Had-ie toch beter Randstatter kunnen worden.

Reageer
gravatar

Mooi voornemen! Vincent zou ook eens kunnen kijken naar het probleemloos consumeren/smokkelen van drugs. Ook daarbinnen ligt “het witte privilege” voor de hand, dunk mij.

Reageer
gravatar

Op een dag weet je het als autochtoon: ‘Ik word douanebeambte, en RIJK!’

Of: ‘Ik word politiemol, en RIJK!’

gravatar

klopt niet helemaal hoe vaak ik wel niet wordt lastig gevallen als ik ergens lekker rustig lig te spacen dat heeft niks met privileges te maken