Sint Maarten viert vandaag nederland

Volwassenen gaan langs etalages zonder iets te kopen

Op Sint-Maarten wordt vanavond ‘nederland’ gevierd. Het volksfeest ontstond in de 21e eeuw toen een Nederlandse toerist langs een bedelaar liep zonder hem iets te geven.

Tijdens nederland zitten volwassenen doodstil in een kring en gaat een hapjesschaal met plakjes leverworst en blokjes kaas rond. Daarna gieten de Sint Maartenaren zich vol met bier en zorgen voor een vervelende sfeer in de hoofdstad Philipsburg. Ze lopen daarbij onder meer langs etalages en gaan vervolgens weer naar huis zonder iets aangeschaft te hebben.

Tijdens nederland worden volksliedjes gezongen. De bekendste gaat als volgt:

Nederland, Nederland
de koeien hebben staarten
de meisjes hebben vaak een hogere opleiding dan jongens maar nog wel altijd minder kansen op de arbeidsmarkt, ook omdat ze minder vaak voor een bèta-opleiding kiezen,
daar komt Nederland aan.

Nederland wordt overigens niet op het hele eiland gevierd. De noordelijke helft van Sint-Maarten viert frankrijk.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Toch fijn dat je je vrees met ons durft te delen. Ook daarmee geef je ergens uitdrukking aan, en daar gaat het om. O kom, kommer eens kijken, wat er in het forumpje ligt.

gravatar

Dat is dan weer halve informatie, beste Speld.

U vergeet te vermelden dat op het Paaseiland ieder jaar op zondag na de eerste volle maan in de lente traditioneel de Mattheus Passie wordt opgevoerd op een traditioneel festival, Laagland genoemd.

Reageer
gravatar

Ze hebben zich waarschijnlijk geschminkt, om zo het koloniale verleden van het eiland beter in beeld te brengen. Knap gedaan. Wel een beetje stigmatiserend. Er zou eens een Blanke Kaaskopdiscussie op gang moeten komen.

gravatar

Nederland heeft al tegenacties aangekondigd.
Zo heeft de KLM deze week de laatste vlucht met een 747 naar Sint Maarten gemaakt: belastingvluchters uit Nederland moeten nu via een sluiproute naar Philipsburg. Verder overweegt het klabinet de St. Maartenviering in Noord-Holland dit jaar voor het laatst te houden en de liederen: “11 november is de dag, dat mijn kaarsje branden mag” en “Mijn moeder is een dikzak, mijn vader een duntje, geef mij een pepermuntje” wegens het duidelijk discriminatoire karakter met onmiddellijke ingang te verbieden. Tenslotte zijn Sinterklaas, zijn schimmel en zowel blanke als veegpieten op 5 december op St. Maarten verboden, Sylvana Simons van DENK zal hier persoonlijk toezicht op houden. Dat men gewaarschuwd is..

Reageer
gravatar

O, zo’n Hulp bij Gebrekig Nederlands zou ik het liefst iedere dag gesneden koek willen toewerpen. Altijd zo hapgraag. Ieder reageerd naar zijn aard. Iedereen is aardig.

gravatar

Jammer, HBGN hapd niet…
Enniewee, leuk artikel, niet te kort, lekker ironisch en ik moest hardop lachen.