Beeldbewerking: Casper Steenbergen

Spraakverwarring op Facebook-pagina ‘Allochtoon moet blijven!’

‘Wat een mooi initiatief in een tijd van verruwing’

Op Facebook is een actiegroep opgericht om te protesteren tegen het schrappen van het woord ‘allochtoon’ door de overheid. De pagina ‘Allochtoon moet blijven!’ heeft al een miljoen likes, maar veel eensgezindheid is er niet.

“Wat een mooi initiatief in een tijd van verruwing en verharding”, schrijft Rachelle Denkers. “Fijn om inwoners met een migratieachtergrond te kunnen laten weten dat er wel degelijk mensen zijn die ze een warm hart toedragen.”

Piet Huisman reageert vol onbegrip op haar bericht: “Wat lul jij nou?! Kappen met die politieke correctheid! Allochtoon moet gewoon blijven, klaar.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Aangezien ‘Newspeak’ ons in de hedendaagse context een te beladen term is geworden, zoeken we daar nog een synoniem voor.

‘Nederlands Zoals Ons Dat het Beste Uitkomt Om Onze Politieke Schijn Op Te Houden’ is een zeer interessante kandidaat. Lekker kort, en dekt de lading perfect.

Uw Overheid
(met steun van de PvdA)

Reageer
gravatar

‘Newspeak’ is een fictieve taal in mijn roman ‘1984’. Het is een taal die wordt gecreëerd en gecontroleerd door de totalitaire staat als een instrument om de vrijheid van gedachte en concepten die een bedreiging voor het regime vormen, zoals vrijheid, zelfexpressie, individualiteit, en vrede, te beperken. Elke vorm van denken die zou kunnen afwijken van de concepten van de partij wordt beschouwd als ‘thoughtcrime’ (gedachtemisdaad).

https://nl.wikipedia.org/wiki/Newspeak

Groetjes,
George Orwell

gravatar

Voor de hedendaagse jeugd zijn woorden als allochtoon en autochtoon veel te lang en ingewikkeld.
Beter is om te spreken van inlanders en uitlanders, met Wilders als spreekbuis van de inlanders. en DENK van de uitlanders.
Het is weer te lastig om woonbootbewoners om te dopen tot waterlanders, dus dat doen we niet.

Reageer
gravatar

Woorden als allochtoon en autochtoon zijn veel te lang en ingewikkeld. ‘Beter’ is om te spreken van ‘inwoners met een migratieachtergrond’.

We zoeken nog naar een pakkende driedubbel zo lange VERHULLENDE term voor ‘niet-westers’.

Uw Overheid

gravatar

Het simpelste is om te spreken van: 1. Nederlanders van germaanse oorsprong, 2. nederlanders van niet-germaanse, maar wel west-europese oorsprong, 3. nederlanders van zuid- of oost europese oorsprong en 4.nederlanders van niet-europese oorsprong.
Uiteraard is vermenging mogelijk, dus kunnen we spreken van een vermenging van ad 1 en ad 2 etc. etc.,maar dat ga ik niet allemaal uitschrijven; ik ben niet lui, maar wel gemakzuchtig.

gravatar

Er is anders een heel eenvoudige term voor “niet-westers”, namelijk “oosters, noordelijk, zuidelijk of centraal”.

gravatar

Piet Huisman: maak je geen zorgen. “Allochtoon” blijft. Als jij moest kiezen tussen inkomenloze arbeid in een halal olie-heilstaat en een arbeidsloos inkomen in een goddeloze haram-verzorgingsstaat, wat zou jij dan doen? Nou dan? Dus geen zorgen, de Allochtoon blijft

Reageer
gravatar

Alle uitingen van de overheid dienen voortaan in 10 talen vertaald te worden voor de ‘inwoners met een migratieachtergrond’, vaak ook ‘Nederlanders’ genoemd.

Met alle rechten uiteraard: uitkeringen, subsidies, woningen, stemrecht, …

Waar Gaat Dit Heen?

gravatar

Aldoch snap ik de spraakverwarring.
Het gaat namelijk over meer als “snappen”.
“Artificiële intelligentie (AI)” daar word op gedoeld.

“Het menselijk brein welke creatief i.p.v. automatisch reageert creëert geen grenzen”.

Zo creatief is “de Speld” dus.. Niet.

Benny