Wikimedia Commons CC: Danny den Otter & RTL

Wij willen met dit plaatje een discussie over Zwarte Piet op gang brengen

Veel plezier!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

das jammer want wij zijn discussiemoe, dus het nederlandsche volk doet dit jaar niet mee met de discussie. misschien na een ontbindend referendum. was getekend, het complete nederlandsche volk.

Reageer
gravatar

als alle mensen die willen dat zwarte piet niet meer zwart is nou eens oprotten ( sorry voor het taalgebruik ) dan denk ik dat het een stuk leuker word hier in nederland. Zoniet dan zie ik het nog wel gebeuren dat wij nederlanders verplicht aan ramadan en het offerfeest moeten gaan meedoen.

gravatar

Wilders heeft gelijk, het volk moet in opstand komen
als dit zo door gaat hebben we hier dadelijk zelfs geen kerken meer kunnen we naar de moskee

gravatar

Zijn er geen andere dingen op de wereld waar wij over kunnen gaan discuseren?
Sinterklaas en zwarte pieten is een cultuur erfgoed. De mensen die in Nederland komen te wonen dienen zich aan onze regels aan te passen. Net zo wanneer Nederlanders in een ander land gaan wonen. Wanneer die mensen moeite hebben zich aan te passen aan de regels en/of gewoontes in het land geldende kunnen beter verhuizen naar hun eigen land. Ik ben absoluut geen racist maar wel een hardwerkende Nederlander die houdt van regels, gewoontes en tradities. Nederland is tolerant genoeg geweest. Geen sorry (meer) voor de slavernij, V.O.C, dit is te lang geleden. De slachtoffers en ‘daders’ zijn niet meer in leven. Laten we weer eens negerzoenen gaan eten of jodenkoeken, zigeunersaus met pasta etc etc.

gravatar

das jammer want wij zijn discussiemoe, dus het nederlandsche volk doet dit jaar niet mee met de discussie. misschien na een ontbindend referendum. was getekend, het complete nederlandsche volk.

Reageer
gravatar

Da’s zo makkelijk scoren, maar dat intussen de Sint als een half-seniele blanke geestelijke wordt afgebeeld, daar horen we niemand over! Da’s toch je reinste discriminatie?

Reageer
gravatar

Sinterklaas moet half-seniel zijn omdat het anders discriminerend is voor alle oudjes die dat niet zijn. De oudjes die het wel zijn zal je er niet over horen.

gravatar

Goed verwoord, Shackabadoo!
Ooit was Zwarte Piet een held en kindervriend. Nu lijkt het alsof hij zowel door de kat als door de hond gebeten wordt. Ik mis hem……

gravatar

O mijn got, doe dat nou niet!!!

Die ‘discussie’ kennen we nou wel al jaren, met alle diarree die er vooral van een kant komt.

Kots :-p

(Maar Zwarte Piet moet weg.)

Reageer
gravatar

Dan ben ik wel benieuwd van welke kant de diarree komt, want beide kanten zijn met pareltjes gekomen, man! (Bestel de volledige serie badkamertegeltjes nu op veegpiet.nl)

gravatar

~Hoor de wind waait doohoor de….~
WC PAPIER MET ECHTE VEGEN
TEGELTJES MET DE BESTE REAGUURSELS
WC BORSTELS MET SYLVANA OF QUINCY OPDRUK
BESTEL! OP VEEGPIET.NL!
~veegpiet punt ENel ~

gravatar

ahh, eindelijk, discussie. Fijn.
Als Speld er iet zou zijn, waar moesten we heen voor oeverloos gezwam over tradities en overtrokken frustratie over onze bedgrootouderen.

Reageer
gravatar

bet-overgrootouders. Wat jij verder met je groutouders deed hou je maar lekker voor jezelf.

gravatar

“Zwarte piet” is geen term om over te kunnen praten ofwel discrimineren. Ook Wordt dit maar zelden uitgesproken. De tekst die wel vaak te horen is: “Stouten kinderen gaan mee in de zak naar Spanje.” Wat er echter met de kinderen gebeurt kan op veel manieren worden geïnterpreteerd.

gravatar

Ik vind de linker Piet mooier dan de rechter Piet. Maar de rechter Piet heeft een mooiere pet op.
(ik trap maar eens een discussie af)

Reageer
gravatar

Ik vind de rechter piet mooier. Zowel zijn pet als zijn kraag. Verder ziet de linker er wat… onnatuurlijker uit. Ongeloofwaardig zelfs. Ik heb zelf ook nooit zoveel make-up op en ik vind het sneu voor hem/haar dat-ie/ze zoveel nodig heeft. In de rechter zou ik nog wel kunnen geloven, maar de linker is gewoon nep.

gravatar

Ja, die hebben we al. Net als een discussie over de discussie over Zwarte Piet.

Zodra de discussie over de discussie over de discussie over Zwarte Piet aanvangt haak ik weer aan.

Reageer
gravatar

Het gekke is: links is zwarte Piet, en iedereen blank of bruin kan zich scminken als zwarte Piet. Rechts is een blanke man met vegen op zijn gezicht. Nu wordt het dus juist een feest alleen voor blanke mensen?!?

Reageer
gravatar

En dan plaats ik nu een totale ondoordachte reactie die vol zit met nostalgie en woede gevoed vanuit een verongelijkt gevoel vanuit mijn maatschappelijke positie. Daarnaast ben ik door mijn beperkte gedachtegang automatisch angstig voor veranderingen, zeker wanneer deze geïnitieerd worden door kritiek op zaken die ik relateer aan warme herinneringen uit mijn kindertijd. Dat deze herinneringen totaal niet gerelateerd zijn aan de aspecten die de kritiek momenteel ontvangt, vind ik per definitie onzinnig.

Reageer
gravatar

Ik heb daar ook een mening over, en die schrijf ik dan in HOOFDLETTERS en met taalfouten. Mijn autocorrect doet de rest. Scheldwoord.

gravatar

Ik reageer hier gaarne op, weinig subtiel insinuerend dat mijn standpunt oneindig veel beter doordacht is, volledig negerend dat het blackface argument duidelijk onjuist is en dat het enige argument lijkt te zijn “he nou als die mensjes dat nou zo graag willen… “

gravatar

Met alle respect.
[Iets over Marokkanen]
[Iets over hoge heren in Den Haag]
Schande
Ik ben geen racist maar [iets over waar je geboren bent en/of je ouders geboren zijn en over aanpassen aan bestaande tradities].
[Compliment voor Geert Wilders]

gravatar

Als je een reactie ofwel argument benoemd, zou het handig zijn deze te onderbouwen. Zo krijg je niet van iedereen te horen dat dit een zin is geschreven door een kind van 12 die stereoscopisch op internet de rest van zijn buitenlandse vrienden nadoet.

gravatar

Ik vindt dat zwarte Piet moet blijven . Simon Andreas Krausz schreef al een boek in 1770 over Sinterklaas en zwarte Piet .
Dit is Nederland erfgoed en daar moet men van afblijven.
En zoals RTL nu wil dat het een schoorsteen piet moet worden is belachelijk
ten eerste 50 % van de huizen hebben geen schoorsteen meer.
Ten tweede als Oome Jan zijn gezicht een beetje zwart maakt wordt hij gelijk herkent door
de kinderen van zijn broer. Of als het een bekende Nederlander is . Dit werkt niet , zwarte Piet moet zwarte Piet blijven en geen kleur of een beetje zwart piet .bederf het feest niet voor al de kinderen in Nederland en België .
En dan nog even dit , het heeft niets te maken met Racisme . Lulkoek

Reageer
gravatar

Ja dat kunnen jullie nou wel zeggen, maar ik denk dat De Speld hier wel op een goed punt is gestuit, want er valt toch best wel iets over te discussiëren! Het is een zwaar onderbelicht onderwerp waar je eigenlijk nooit iemand over hoort, terwijl het beter zou zijn als mensen zich er wel een mening over zouden vormen.
Ben dus blij met het initiatief om er eindelijk iets over te zeggen. Want moet dat eigenlijk zomaar allemaal maar kunnen die plaatjes? Ik heb daar echt wel een mening over.

Reageer
gravatar

Het linker plaatje heeft een hogere resolutie. Daar is discussie over mogelijk. Maar wie of wat is Zwarte Piet? Heeft dat iets met die malle figuren op de foto’s te maken? Daar zullen we toch eerst wat informatie over moeten hebben, voordat we ook over dat onderwerp een discussie kunnen voeren.

gravatar

Een stukje achtergrondinformatie van de speld naar de lezer toe zou wel fijn zijn. Ik heb het gevoel dat de meeste reageerders denken dat het over een gebakje gaat.

gravatar

wie wordt er hier nou gediscrimineerd?????
In ons eigen landje moeten wij als blanke nederlander aan de kant gaan voor die “gekleurde”, het is toch van den zotte…

Reageer
gravatar

Persoonlijk vind ik een schoorsteen piet metronet vlekken een strak plan, tenslotte is een piet “zwart als roet” van het roet van de schoorsteen. Op deze manier kan zelfs de grootste zeurpiet er niks tegen in brengen!

Reageer
gravatar

Piet Metronet klinkt veelbelovend, maar ligt volgens mij in Amsterdam gevoelig in verband met de kwestie rond de aanleg.

gravatar

Dus een “gele” piet en een “regenboog” piet mogen wel maar een zwarte piet mag niet? “Papa waarom hebben pieten rode, gele, regenboog kleuren maar zijn ze nooit zwart of wit?” “Sorry lieverd dat mag je Sylvana Simons vragen”

Reageer
gravatar

zwartepiet moet gewoon zwartepiet blijven die onzin allemaal is een kinderfeest . waarommoet dat kapot gemaakt worden ik vind heel ver gezocht .dus zwartepiet moet blijven .

Reageer
gravatar

Hoi Francien. Leuk dat je reageert. Ik hoop dat je allemaal leuke kadootjes van de Sint krijgt. Piet blijft gewoon Piet hoor, maak je maar geen zorgen, alleen zet de Sint ze nu een paar keer per jaar onder de douche om tuberculose en difterie geen kans te geven. Daarom zijn ze wat minder zwart. Je wilt toch niet dat Pieten tuberculose en difterie krijgen, Francien?

gravatar

Per ongeluk heb ik die debiele opmerking van Marcel geliket (is dat een woord?). Ik wilde alleen reacties op zijn debiele opmerking lezen en ik kan deze like/plus kennelijk niet terugdraaien. Graag zie ik deze like/plus ongedaan gemaakt, want dit soort debiele opmerkingen daar sta ik niet achter.

Reageer
gravatar

zwarte piet en sinterklaas , prachtig geheel in deze tijd , zwart en wit samen , HAALT MEN ZWART WEG , DAN BLIJFT WIT OVER , WILLEN DE NEDERLANDERS DAT ! [ ZWART EN WIT ] , DENK , DENK DAAR OVER NA .

Reageer
gravatar

Natuurlijk Levje. Die studieschuld mag je houden als je lekker in het buitenland gaat wonen. Sterker nog, mijn studieschuld mag je er gratis bij hebben.

gravatar

Mensen met een ‘kleurtje’ die hier uit vrije wil zijn gekomen, hoeven onze tradities niet om zeep te helpen. Ik ben 70 jaar en heb nog nooit in mijn leven gedacht dat Piet een ‘neger’ was en dan ook nog wel een ‘slaaf’. Zwarte Piet is gewoon zwart van de schoorsteen en ,net als ik vroeger, zijn kinderen banger voor Piet dan voor Sint. Hoezo discriminatie. Hou es op met die onzin, je bent hier in NEDERLAND. Ik ben nooit racistisch geweest, maar word dat nu bijna door al dat gezeur. Donkere mensen discrimineren zichzelf, geloof ik.

Reageer
gravatar

Vroeger, toen Piet & Margriet nog regelmatig invielen voor Beatrix, konden “de bladen” Piet nog wel eens zwart maken (van Margriet moesten we afblijven), want Piet kreeg bij officiële staatsbezoeken regelmatig de Zwarte Piet toegespeeld. Zó behandelt men een aangetrouwde Oranje-gemaal gewoon niet.

gravatar

Ja ook ik wordt er wel een beetje moedeloos van !maar stel ,Als tegen actie ,alle donkere mensen die het er niet mee eens zijn ,dat de traditie zwarte piet weg moet !nu opstaan en voor deze traditie vechten om het in stand te houden ! Zelf voor sint zijn knecht gaat spelen ,dan ben je toch de grootste kindervriend die er bestaat?en zullen die dan ook weg moeten of verboden worden ?

Reageer
gravatar

Rechts is de buurman,neef,oom,leraar. Links is minder herkenbaar voor kinderen dus Zwarte Piet. Een trouwe hulp van Sinterklaas,druk doende en zo zwart geworden door het kruipen door de schoorsteen.

Zwarte Piet was nooit discriminatie,ik had vriendjes vroeger die donker getint waren en het hardst schreeuwde om Zwarte Piet.
De tegenstanders hebben het misbruikt om hun eigen ongenoegen aan de kaak te stellen. Dat ze daarbij ons voor Blank gaan uitmaken en zelf discrimineren mag opeens dan wel…

Als Zwarte Piet weg moet,of veranderen dan stel ik voor om alles wat enigszins kwetsend kan zijn af te schaffen. Dus Halloween,Sinterklaas,Kerstmis,Pasen,Carnaval,Suikerfeest,Moederdag en Vaderdag,Dierendag. Ofwel alles maar dan ook echt alles want overal is wel wat op te vinden,zelfs als anarchist kan je moeite hebben met Koningsdag. Of raak je geprikkeld door Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Raak je overspannen van een voetbalwedstrijd……. Vind je Formule 1 milieuvervuiling enzovoort enzovoort.

Reageer
gravatar

OK, maar nu we deze weg in zijn geslagen kunnen we tenminste samenwerken om Ronald McDonald (een referentie aan Engelse propaganda tegen de bezette Schotse gebiede) ook af te schaffen.

gravatar

Onzin! Ronald McDonald is juist door de terroristische afscheidingsbewegingen in het leven geroepen als propaganda voor een “onafhankelijk Schotland”.

De burger koning van Engeland heeft het recht zijn volk te beschermen tegen dit soort “vrijheidsstrijders” met hun happy meals.

gravatar

Ach joh, wat maakt het de kinderen nou uit of een piet zwart of wit is. Je kijkt toch niet naar een piet en denkt dan ah wat mooi dat hij zwart is. En als er nou mensen zijn die het er echt moeilijk mee hebben er zich kut door voelen kunnen we daar toch wel iets mee doen?

Reageer
gravatar

Je hebt gelijk Jan, een traditie aanpassen houdt het leuk. Wil je eens kijken naar mijn blogje op praatvoer.nl ? Ik denk dat ik je begrijp?

gravatar

Geweldig deze Pietendiscussie. Dat zouden we het hele jaar moeten doen. Ik zeg altijd maar: een dag zonder Pietendiscussie is een dag niet geleefd.

Reageer
gravatar

Waarom doen er negers mee als zwarte piet waar gaat deze discussie over dan . Moeten die niet blank gemaakt worden dan ? Anders worden de kinderen gediscrimineerd toch? SILVANA

Reageer
gravatar

Het mooie van Nederland is dat iedereen een mening mag hebben. De laatste dagen van Zwarte Piet zijn geteld. Zijn roe is al verdwenen, de kleur volgt. Tradities kan je aanpassen.
Vorige week heb ik voor het eerst een site geopend en toevallig gaat mijn eerste blogje over de zwarte pietendiscussie: praatvoer.nl

Reageer
gravatar

Mijn probleem met deze hele discussie is dat de naam Piet onnodig door het slijk wordt gehaald. Waarom geen Zwarte Henk, Zwarte Jan, Zwarte Roderick of desnoods Zwarte Rita? Halen we daarmee niet de angel uit dit oeverloze debat?

Reageer
gravatar

Wanneer er geen slavenhandel zou hebben bestaan dan zaten die Godsvergeten mopperpotten ook niet hier, Dus die slavenhandel was inderdaad helemaal fout.

Reageer
gravatar

Wordt het niet eens tijd dat wij nederlanders eens in opstand komen , wij praten maar maar we doen helemaal niks, zo is het met alles b.v. de zorg ,etc. ect.

Reageer
gravatar

Nou sorry ik ben zelf Surinaams en vroeger vond ik sinterklaas ook leuk, maar als je dan vervelende opmerkingen krijgt van blanke kinderen die zeggen dat je op zwarte piet lijkt, zelfde haren hebt en geen smink nodig hebt etc. Dus dat moet de afro-nederlandse gemeenschap maar slikken en staan ze in een keer zo verwijderd van Nederlandse invloeden en wordt er nu zelfs geroepen dat deze bevolkingsgroepen anti westers zijn alsof het ISIS is (ik bedoel wat the F). Er wordt gesproken over cultuur terrorisme terwijl de Surinaamse/Antilliaanse gemeenschap ook zeker wel Nederlands erfgoed is, in Suriname wordt tot de dag van vandaag nog nederlands als hoofdtaal gezien, mijn ouders kregen vroeger topografie over Nederland terwijl ze in Suriname woonden, moesten geld meebrengen naar school om Nederland te helpen opbouwen na de 2de wereld oorlog.

Sorry maar het zijn echt de pro-pieten mensen die voor verdeeld zorgen want deze staan zelf helemaal niet stil bij de geschiedenis van Nederland en in hoeverre Nederland invloeden heeft in de wereld. Ik ben als Surinamer een echte nederlander en niet alleen maar omdat ik hier woon. Mijn ouders hebben al vanuit Suriname een Nederlands paspoort en ik ben hier geboren, dus wat praten mensen over aanval op de Nederlandse cultuur of westerse cultuur over het algemeen. Heeft niks met aanpassen aan buitenlanders te maken, heeft te maken dat Nederland zichzelf beter moet leren kennen en dat niet alleen blanke mensen recht van spreken hebben en al helemaal niet als het gaat om Surinamers en Antillianen want die hebben al een eeuwenlange relatie met Nederland,

Reageer
gravatar

Negerzoenen mag niet meer jooden koeken wel waar trekken we de lijn ? Holebollen Gijs mag ook niet meer ? maar mensen met dwerg groei worden overgeslagen in de Efteling de attractie de kannibaal is ook ineens fout Want er staan zwarte mensen in ? Nu weer zwarte piet ! Meschien sommige dingen veranderen maar moeten we nu ineens onze Nederlandse cultuur/traditie veranderen omdat er een paar klagen

Reageer
gravatar

Zwarte Piet: Nee, Schoorsteenpiet: Ja. Waar komt de naam Piet vandaan? Lijkt me typisch Nederlands. Volgens mij zijn de oorspronkelijke bewoners van Nederland niet zwart! Als iemand het tegendeel kan bewijzen hoor ik het graag.

Reageer
gravatar

Nee versus Ja. Waar komt de naam Piet vandaan? Typisch Nederlands. De oorspronkelijke bewoner van NL is, zover ik weet, nooit zwart geweest. Ik kan mij vergist hebben.

Reageer
gravatar

Ik ben voor n referendum
Kijk wat er nu gebeurt op onze basisschool: Onze Wereld Rotterdam
Belachelijk! Oo school bij mn kleinkinderen kan Sinterklaas niet eens gewoon aankomen. De schoolleiding heeft besloten dit nu niet te laten doorgaan vanwege n stel ouders die heftige discussie hierover voerden. Zo erg dat er politie aan te pas moet komen.
Dus geen openlijke intocht dit jaar.
Hoe is t mogelijk dat n handvol zeikerds dit feest kunnen bepalen.
Tijd voor n referendum en ingrijpen v d politiek in deze onzinnige discussie

Reageer
gravatar

Maakt me niks meer uit.
Tis toch al een verloren zaak.
Alleen, onthou wel 1 ding, zwarte piet strijders.
Jullie roepen, dat wij racist zijn,
Maar ondertussen, zijn jullie de grootste racisten.

Reageer
gravatar

Ik zit met mijn kinderen de intocht te kijken van sinterklaas. En die vragen waarom er sommige pieten smink op hebben en de andere GEWOON zwart zijn. JA leg dat maar uit aan je kinderen van 3 en 5 jaar.en dit alles omdat 2% van de autochtone dit wil hebben.

Reageer
gravatar

Schandalig dat we van de roet Pieten – die sinds Sinterklaas wordt gevierd in ons land het Pietenbeeld bepaalden – nu overgaan tot Zwarte Pieten. De roetPiet en veelkleurige Pieten horen tot onze traditie en cultuur. Waarom moeten we daar nu plotseling van afwijken? Omdat een klein aantal Surinaamse medensen zich niet herkende in de roetPiet? Ik vind het een schande. Terug met de roetPiet!

Reageer
gravatar

Er is onterecht een link gelegd tussen zwarte Piet en het slavernij verleden.En wel om twee redenen.
1. De Moren moesten dienen in het leger van de sultan. Diende je niet, dan kop eraf.
Dus je had geen keus.
Vervolgens hebben de moren Spanje veroverd. Zo zijn er nog bouwwerken in Madrid zichtbaar in Moorse stijl.
De geschiedenis leert dat het spaanse volk de moren hebben verjaagd en de gene die gevangen werden genomen konden kiezen: of als horige (slaaf) op een haciende van een landeigenaar werken of kop eraf.
De meesten gingen voor horige.
De Moor had voor de tweede keer geen keus.
Ene Nicolaas uit Griekenland -zelf grootgrondbezitter- had mensen nodig op zijn plantage en was begaan met het lot van de achtergebleven moren in Spanje. Hij kocht dezemensen vrij en konden op zijn land werken voor onderdak voedsel en een bescheiden salaris. aan het eind van het boekjaar kregen zij een extraatje.
Sinterklaas was dus de vakbonden ver vooruit.
De Moren zijn dus de knechtjes van Sinterklaas. Zij hebben dus niets met het slavernij verleden te maken zoals mevrouw Silvana Simons beweert.
2. In de nautische wereld ging men over van zeilschepen op stoomschepen. De kapitien was de ouwe of de hoge Piet.
Als jonge matroos of als ketelbinkie moest je of de kok helpen of je kreeg de “zwarte Piet” toegewezen.
De zwarte Piet is een kolenschop, want daarmee moest je de kolen uit de bunker cheppen en in de
ketel deponeren. Het is warm en je raakt zwart van de koolstof. Je kreeg een roetkleur.
Als je als ketelbinkie boven aan dek kwam was je Zwate Piet zo zwart als roet.

Ook deze zwarte Piet heeft niets met het slavernij verleden te maken.

3.
De knechtjes van sinterklaas waren dus bruine Moren, wat elk jaar gevierd werd en wordt en doordat de cadeautjes in de schoorsteen door de Piet werd gedeponeerd, werd deze dan zwart en werd het Zwarte Piet.
Sommige kinderen waren bang van zwarte Piet (bijv. als je stout geweest was.

Maar nogmaals: zwarte Piet heeft niets met het slavernij verleden te maken zoals sommige mensen uit migranten milieus ons wil laten geloven. het is een vermalijde poging om weer de nodige fondsen open te stellen voor onze minder succesvolle mensen uit de migranten milieus.
De goede -de overgrote meerderheid- niet te na gesproken natuurlijk het is altijd een klein groepje die het voor een grotere groep onmogelijk maakt om dit geval een normaal Sinterklaas feest te vieren.

zo bruin van huidskleiur

Reageer
gravatar

Dit zijn dus duidelijk 2 plaatjes. Of ontkennen jullie het bestaan van het tweede plaatje nu? Dat is overduidelijk discrimineren. Racisten.

Reageer
gravatar

Heel Nederland zwart, ik schaam me niet om voor de kinderen de “opa piet” uit te hangen of ze te laten bedelen voor pepernoten bij zwarte pieten. Sterker nog, ze vinden het allemaal prima, ze leven al er al een half jaar naartoe… vol verwachting!

gravatar

Ik vind t jammer dat de ZWARTEPIETEN verbannen worden! Wat stelt toeristen nou voor? Zo s toch t hele sprookje van de Zwartenpieten naar de knoppen?

Reageer