Jan complimenteert iedereen ‘met alle respect’

Verwarrende signalen leiden tot frustratie bij gesprekspartners

Jan Sliedrecht (43) zaait veel verwarring door zijn complimenten kracht bij te zetten met de woorden ‘met alle respect’. Een recent gesprek met zijn beste vriend Marco mondde bijna uit in een handgemeen.

“Met alle respect, ik vind dat korte haar je goed staan”, begon Jan het gesprek. “Hoe bedoel je, met alle respect, doe even normaal joh. Ik vind dit gewoon mooi”, antwoordde Marco. De afzender van de verwarrende signalen probeerde de cognitieve dissonantie bij zijn zichtbaar gefrustreerde gesprekspartner te temperen: “Begrijp me niet verkeerd, maar ik vind je gezicht veel beter uitkomen als je je haar niet zo lang hebt. Even goede vrienden.”

Het onderhoud kreeg een vijandige wending. Jan probeerde met alle macht het verwarrende gesprek te lijmen. Na een welgemeend ‘no offense, ik bedoel het echt goed’, knapte er iets bij Marco, die een scheldkanonnade af begon te vuren op zijn voormalig steun en toeverlaat Jan. Terwijl Marco stampvoetend wegliep, probeerde Jan het gesprek nog te redden met een ‘ik wil niet veel zeggen, maar dit is niet lullig bedoeld, je haar zit fantastisch, vat dit niet verkeerd op, maar je stoere coupe is jaloersmakend, don’t get me wrong’, maar het enige wat dit opleverde, waren twee boven het hoofd geheven middelvingers.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Een hoop schijnheilige clichés op een rijtje.

Die ‘alle respect’ is wel een van de meest irritante, aangezien zo’n lul die het uitspreekt meestal precies het tegenovergestelde bedoelt.

Reageer