Dragon Images / Shutterstock.com

5 manieren om te voorkomen dat je een compliment oprecht accepteert

Je kent het wel: iemand zegt iets aardigs over je, maar je weet donders goed dat je al die waardering helemaal niet waard bent. Hoe voorkom je dat je toch per ongeluk het compliment oprecht accepteert?

1. Wijs als je het compliment in ontvangst neemt naar iets wat iemand anders heeft gedaan. “Bedankt dat je zei dat ik een mooie dans deed, apropos, het geestige aan deze situatie is dat Geraldo even zo mooi, misschien wel mooier danste, was je dat opgevallen, haha.”

2. Leg extra nadruk op de ‘ha’, in ‘haaaa, bedankt.’ Op die manier dank je iemand zo goed als oprecht, maar bewaar je voor jezelf toch de nodige ironische afstand tussen het compliment en je verkreukeld onzekere zelf.

3. Zeg met een zuinige glimlach ‘bedankt’ en trek dan de komende 2,5 jaar de intenties van de gever van het compliment heimelijk in twijfel. Ze zullen wel weer iets van je motten.

4. Zeg zeer uitgesproken ‘thankssss’, alsof je een typetje opzet, en doe alsof je een haarlok opzijschuift, om extra te benadrukken dat dit niet echt is, maar een typetje, en dat jij dit nooit zou zeggen.

5. Neem het compliment in ontvangst zonder er verder veel bij na te denken, maar laat het in de nacht en in de zachte uurtjes bij je terugkomen, de herinnering aan dat compliment, maal erover, probeer het te overdenken en verwerken tot er niets meer van over is en je ervan overtuigd bent dat het niet voor jou bedoeld was, dat de gever van het compliment het wel verkeerd had moeten inzien, omdat jij bij nader inzien waardeloos was, bent en zal blijven.

Download nu de app van De Speld!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *