Illustratie: Casper Steenbergen

NTR: ‘Zwarte Piet is zwart omdat hij door onze bestuurslagen is gekomen’

Sinterklaasjournaal verdedigt huidskleur Zwarte Piet

De kleur van Zwarte Piet heeft niets met slavernij te maken. Zwarte Piet is zwart omdat hij door alle bestuurslagen van de publieke omroep is gekomen. Dat zegt NTR-directeur Paul Römer, onder meer verantwoordelijk voor het Sinterklaasjournaal.

Römer vertelt dat Zwarte Piet ‘s nachts door alle bestuurslagen moet kruipen om via de tv bij mensen in de huiskamer te komen. “Als de kinderen liggen te slapen, sluipen Sinterklaas en Zwarte Piet het Mediapark op. Zwarte Piet moet dan stilletjes goedgekeurd worden door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, het Commissariaat voor de Media, de Nederlandse Publieke Omroep, de NTR, de directeur amusement bij de NTR en de eindredactie van het Sinterklaasjournaal. Als je door zoveel bestuurslagen glijdt, word je nu eenmaal pikzwart, daar kan ik ook niks aan doen.”

Römer ziet Zwarte Piet dan ook niet snel van kleur veranderen. “Daarvoor zou je al die bestuurslagen moeten afschaffen. Nu ik er zo over nadenk: dat zou eigenlijk best een goed idee zijn. Hm.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Jammer dat de media in Nederland de baas is. Zij zetten de toon. Ik dacht dat de publieke omroep neutraal was. Dus niet. De media zaait verdeeldheid, haat en angst. Is dat de bedoeling? Ik dacht het niet.

Reageer
gravatar

Wanner je al die bestuurders in hun hol moet kruipen om ergens te komen word je vanzelf zwart. Das logisch.
Maar onbegrijpeijl dat je Floortje nog zo blond oogt. Kennelijk een afgelikte boterham

Reageer
gravatar

Juist, Sinterklaasjournaal verdedigt dus NIET de huidskleur, maar de roetlaag.
Een roet-Piet dus.

Helemaal goed, Zwarte Piet kan weg.

Ik durf te wedden dat het Sinterklaasjournaal daar ook mee gaat komen.
Alleen wil voorkomen dat de stront nu alweer losbarst.

Reageer
gravatar

Dus we gaan nu doen alsof roet helemaal ok is. Ik kan me voorstellen dat slachtoffers/ nabestaanden van longkanker een stukje zwaarder gekwetst zullen zjin dan Quincy Gario en zijn plaatsvervangend gekwetste blinkend blanke volgers, maar dat zijn kennelijk niet zulke zeikerds.

gravatar

De meeste mensen maken de denkfout dat de kleur zwart bij Zwarte Piet zou verwijzen naar zijn huidskleur.

Het zwarte is een cynische verwijzing naar de wijze waarop hij en de Sint zich bij huisbezoeken laten uitbetalen. Piet is namelijk meestal degene die incasseert. (btw: er wordt ook geen btw afgedragen…)

Reageer
gravatar

Even voor alle duidelijkheid Wiemersma, suggereer je nou een homosuele relatie tussen Sinterklaas en Zwarte Piet, met Sinterklaas als donor en Piet als recipiënt (van jeweetwel)? Of heb je het hier impliciet over de wettelijk beperkte verblijfsvergunning van beide gastarbeiders?

gravatar

En dan nu de perfecte oplossing voor het zwartepietenprobleem ! Doop ze om in “zwarte assistent-sinterklaas, zwarte vierde man, zwarte doelsinterklaas en zwarte video-sinterklaas”. Dit stopt alle discussies !

Reageer
gravatar

En wederom krijgt ‘zwarte’ Piet de zwarte Piet toegespeeld. Als al die schimmige bestuurslagen vakkundig schoongeveegd zouden zijn geweest, onder supervisie van de ombudskleuter, was er zelfs nooit sprake geweest van een ‘zwarte’ Piet.

Reageer
gravatar

Vrij ouderwets pcb’tje, dat is van honderd jaar geleden.
Toen hadden de Amerikanen geloof ik nog slavernij, of in ieder geval apartheid.

Jij wilt je blijkbaar daarmee associëren.
Gefeliciteerd, dat is je gelukt!

gravatar

In feite houdt iedereen die een Ford rijdt de blackface traditie in stand.
Volkswagenrijders zijn eigenlijk nazi’s en mensen die ok zijn met treinen… breek me de bek niet open.
Ik rij eigenlijk alleen nog per Segwaybakfiets.

gravatar

Wat heerlijk dat de Zwarte Pieten-discussie weer is ontbrandt. Daar ga ik altijd zo lekker strak op.

Het is een scheidslijn tussen mensen die hier horen en niet horen. Laat de Kuta Kinté’s maar terug gaan naar hun roots.

De Speld, jullie zijn toppie!

Corrie.

Reageer
gravatar

Wat denk jezelf? Het bestuur staat weer met de zweep klaar. Net als in die “goeie oude tijd (niet goed)”.

Dat bedoelen ze nou met “bestuurslagen”.