Wikimedia Commons CC: Ruben Alexander

Wallonië vreest concurrentie van goedkopere Canadese vervallen staalfabrieken

‘Ze hebben daar een Franstalige minderheid met een veel te grote bek’

De Waalse regering blijft zich met hand en tand verzetten tegen het handelsverdrag CETA, dat de Europese Unie wil sluiten met Canada. De Walen vrezen dat hun vervallen staalfabrieken worden weggeconcurreerd door goedkopere Canadese vervallen staalfabrieken.

Waals premier Paul Magnette is strijdbaar: “Wij hebben in Wallonië onze industrie een eeuw lang zorgvuldig verwaarloosd. Met bloed, zweet en tranen hebben wij elke vorm van innovatie tegengehouden. Onze vervallen fabrieken zijn onze trots. Je moet er niet aan denken dat ze uit het landschap zouden verdwijnen omdat ze in Canada efficiëntere scheuren in verlaten asbestbolwerken hebben.”

Magnette vindt Canada sowieso geen geschikte handelspartner: “Ze hebben daar een Franstalige minderheid met een veel te grote bek.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Als er geen koeterwaals gesproken wordt, dan is het eigenlijk niet te beschouwen als een echte een eeuw lang verwaarloosde staalfabriek. Hoe vervallen ook. Als er nu tenminste Kerkraads gesproken zou worden. Dat zou nog wel tellen denk ik.

Reageer
gravatar

De walen zijn natuurlijk bang voor CETA-bever, waarmee hun roestige fabrieken stiekem zouden worden opgeverfd. Waar blijft dan de echte waalse sfeer ?

Reageer
gravatar

Nee, die staalfabriek (tegenwoordig TATA geheten) is juist té modern en te concurrerend. Daarom wordt zij samengevoegd met een verouderde fabriek in het Ruhrgebied; dan kunnen hier alle arbeidsplaatsen vervallen. Who cares? Want het jaarlijkse schaakfestijn in januari heet al sinds eeuwen het Hoogoven schaaktoernooi.