YouTube: Vox

‘Foto’s op Snapchat scheppen onrealistisch schoonheidsideaal’

Jonge vrouwen onzeker over ontbreken flaporen en konijnenneus

Het lijkt grappig: in de populaire app Snapchat kun je foto’s van jezelf maken met konijnenoren, of met uitpuilende ogen. Maar de foto-app komt steeds meer onder vuur te liggen. Het zou bij met name jonge vrouwen onrealistische verwachtingen scheppen over hun uiterlijk.

Volkskrant-columniste Asha ten Broeke ziet dat veel meisjes onzeker worden van de bewerkte foto’s. “Meisjes leren van de foto’s dat het normaal is om er als een hamster uit te zien of een lange tong te hebben, terwijl dat maar voor heel weinig mensen is weggelegd. Om nog maar te zwijgen over hertengeweitjes en een piepstemmetje. Het schept een onrealistisch schoonheidsideaal.”

Volgens Ten Broeke raken meisjes zo geobsedeerd door het ideaal, dat ze hun eigen lichaam niet meer op waarde kunnen schatten: “Als ze in de spiegel kijken zien ze niet dat ze mooi zijn zoals ze zijn, en dat ze eigenlijk al best wel op een konijn lijken. Ze laten zich wijsmaken dat ze misvormd zijn. Er zijn veel te veel verhalen van 13-jarige meisjes die niet meer naar school durven omdat ze bang zijn om tien seconden lang uitgelachen te worden.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Leuk hoor, mensen met de ziekte van Basedow op hun uitpuilende ogen te stigmatiseren. Krijgen we binnenkort ook foto’s te zien van lijders aan de ziekte van Crohn. Dus met een blik op de ‘innerlijke’ mens? Heel inzichtelijk, zulks! Of een snapshot van de redactie van De Speld tijdens de vrijdagmiddagborrel ten burele?

Reageer
gravatar

das niks nieuws. Alleen was het 30 jaar geleden Meneer Uil op tv waar 13-jarige meisjes tegenop keken. Zelf wil ik meer op Spongebob lijken. Of Emile Roemer

Reageer