Een kabinet met 76 ijdele eenmansfracties: is het denkbaar?

‘Het lijkt wat onhandig’

Met de verkiezingen in het vooruitzicht wordt er alweer volop nagedacht over mogelijke coalities. De verwachting is nu dat de meerderheid van de Tweede Kamer over een jaar bestaat uit eenmansfracties. Zouden zij samen een evenwichtig kabinet kunnen vormen?

“Ja”, zegt Johan Houwers van de Groep Houwers stellig. “Eenmansfracties zijn bij uitstek stabiel, omdat er een voorbeeldige fractiediscipline heerst. Daarnaast heb je bij ons geen intern gerommel en afsplitsingen zijn ondenkbaar. Een betere basis voor een bestendig kabinet is er niet.”

Norbert Klein van de Groep Klein ziet nog meer voordelen. “Het idee dat het land geregeerd dient te worden door grote partijen is enorm jaren ‘50. Onze moderne individualistische samenleving vraagt om een nieuwe aanpak. Iedereen een eigen partij. Iedereen zijn eigen vertegenwoordiger. Met 76 éénmansfracties zijn we er nog niet, maar het is alvast een stap in de goede richting.”

Er zijn echter ook obstakels, meent Joram van Klaveren van de tweemansfractie VNL: “Om met 76 eenmansfracties één regeerakkoord te kunnen sluiten, moeten er een hoop compromissen gesloten worden. Bovendien moeten we niet vergeten dat ijdele eenmansfracties ijdel zijn, dus lijkt het me sterk dat er iemand bereid is concessies te doen. Met 38 tweemansfracties zou dit al een heel stuk makkelijker gaan.”

Politicoloog Joop van Holsteyn wijst op een ander probleem: “Alle 76 eenmansfracties willen natuurlijk een afvaardiging in het kabinet. Dat betekent dat je minstens 76 bewindspersonen nodig hebt. Waar gaat dat toe leiden? Een minister van provinciale wegen? Een staatssecretaris van het Songfestival? Bovendien: het past niet op het bordes.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

We moeten in dit land eens échte keuzes durven maken. Waarom altijd weer een compromissen sluiten? We zijn gebaat bij eensgezindheid. Ieder zijn eigen kabinet. Dán hebben we pas een participatiemaatschappij, hebben we geen immigratieprobleem meer en kunnen we gewoon elektronisch stemmen.
En de schizofrenen met hun dubbele paspoorten sturen we gewoon terug naar Schizofrenië.

Reageer
gravatar

Wiemersma, zie boven “…is ze een een,ansfractie”. wat bedoel je nou precies? Eenmansfractie of eenpansfractie, dat was weer zo’n typisch politiek/ambigue formulering van het CDA, je kan er alle kanten mee op.

gravatar

En voor de bezoekers van deze site draaien we nu gratis het Horst Wessellied (Die Fahnen hoch, die Reien fest geschlossen, es lebe hoch unser Wiemersma) afgewisseld met hapjes uit de Blut und Boden-keuken, gratis onbeperkt Münchener Bierfest-bier, slim georkestreerde kreten uit het publiek: “Ein Volk, ein Reich, ein Führer”.
Wiemersma, is het Speld-succes je even naar de bol gestegen of is dit een eenvoudig gevalletje van indigestie?

gravatar

Maar toch: áls er dan toch van CDA-wege een appèl op je wordt gedaan, blijf je niet werkloos aan de kant staan? Politiek correct geformuleerd?

gravatar

Waarom niet 17 miljoen eenmans/-vrouws fracties ? Dat is Nederland ten voeten uit; en dan loten wie bij toerbeurt minister of staatssecretaris mag worden.

Reageer
gravatar

Partij 84+ is ook van de partij. Zeer veelbelovend. Wij zijn voor de actieve senior! (Licht)verstandelijke beperking geen bezwaar voor plaatsing op de lijst. Zie reactie bij Partij 18+ voor ons programma.

Reageer
gravatar

Er is iets te zeggen voor een driepartijen-systeem:
Op links: diehards die het gewone volk zeggen te representeren
Op rechts: de geldfracties van VVD, D66 en CDA en in
Het midden: het morrend volk dat in passieve onwetendheid zijn slaafse dagen slijt.

Reageer