Wikimedia Commons

D66: Ook in Nederland referendum over vrede

‘Zelfs in een land als Colombia mag het volk daarover stemmen’

Het Nederlandse volk moet de kans krijgen zich uit te spreken over de vrede in ons land. Dat schrijft D66-leider Alexander Pechtold in een opiniestuk in The Guardian. Volgens Pechtold is het ‘gênant’ dat er in een land als Colombia wel een referendum over vrede wordt georganiseerd en in Nederland niet.

‘Jaloersmakend’, zo noemt Pechtold het referendum over het vredesakkoord dat de Colombiaanse regering deze week sloot met guerrillabeweging FARC. ‘Je wilt toch niet achterblijven bij Colombia? We leven in Nederland al sinds de Tweede Wereldoorlog in vrede, maar het volk heeft daar niets over te zeggen gehad. Dat past niet bij een volwassen democratie.’

Pechtold wil dat Nederlanders zelf een correctief bindend referendum over de vrede kunnen uitschrijven. ‘Wij als politici hebben onze verantwoordelijkheid genomen en gezegd: wij kiezen voor vrede. Ik zal dan ook hartstochtelijk campagne voeren voor een ‘ja’. Maar als de bevolking kiest voor een halve eeuw bloedvergieten, dan heeft het kabinet daar gewoon naar te luisteren.’

Jannie Hoogeveen (48) is blij met het voorstel van Pechtold. Zij steunt bijvoorbeeld de Vrede van Münster niet, waarmee in 1648 een einde kwam aan de Tachtigjarige Oorlog. ‘Ik heb daar nooit helemaal achter gestaan, maar mij is niets gevraagd. Wat mij betreft verklaren we morgen nog de oorlog aan de Spanjaarden.’

Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat een nipte meerderheid van de Nederlanders voorstander is van vrede. Zo’n 30% wil oorlog met Ierland en 15% met de islam. Een klein deel van het electoraat maakt het niet uit met wie, als er maar flink geschoten wordt.

Ook Thierry Baudet is voorstander: ‘Het volk en Vladimir Poetin moeten samen beslissen over oorlog en vrede.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

ik zeg per direct de oorlog verklaren aan die vuile Nederlanders, ze pikken onze banen in, weigeren terug te gaan naar hun eigen land, we hebben geen keuze

Reageer
gravatar

We hadden toch in een recent door dat maffe petmannetje opgefokte referendum de oorlog aan de Oekraïne verklaard? Of legt onze regering dat referendum alsnog naast zich neer?

Reageer
gravatar

Als we naar het buitenland toe gaan en daar dan ruzie maken, dan hebben we er hier geen last van. Dus voortaan alleen oorlog in het buitenland.

gravatar

Ik stem voor een bindende feitelijke stemming waaruit blijkt dat de waarheid niets verhuld over de ware toedracht van wat er in de toekomst besloten is over hetgene er in het verleden gebeurt is.