Liveblog Algemene Beschouwingen

Nu gebeurt het, straks niet meer

Tijdens de Algemene Beschouwingen debatteert de Tweede Kamer over de vraag waar we nu allemaal eigenlijk helemaal mee bezig zijn.

17.10 Buma spreekt premier Rutte aan op zijn toon. Die is daar niet van gediend: ‘Als Buma een probleem heeft met mijn toon, moet hij hier komen.’

16.58 DUIDING: Wij hebben geprobeerd het debat in één oogopslag inzichtelijk te maken met een heatmap.

heatmap

16.45 ‘We zien toenemende kloven en de boel verbrokkelt.’ Buma bespreekt per abuis een persoonlijke medische kwestie.

16.11 Sybrand Buma wil overduidelijk geen slapende politici wakker maken.

16.05 Het woord is nu aan Sybrand Buma. De CDA-leider kwam deze zomer nog onder vuur te liggen omdat hij weigerde zijn bijbaantje als partypropper op Ibiza op te geven.

15.40 DUIDING – Het woord ‘grondwet’ is bij herhaling gevallen. Wij hebben de 142 grondwetsartikelen die je niet mag missen even op een rijtje gezet.

15.07 De tweede spreker van de dag is nog steeds aan het woord. Kamervoorzitter Arib geeft aan dat in dit tempo de verkiezingen van 2017 nét gehaald kunnen worden.

14.58 Intussen in de Sprookjeswereld: De Gelaarsde Kat haalt hard uit naar de heks uit Hans en Grietje. Volgens hem heeft de onderkant van de samenleving veel te weinig geprofiteerd van haar snoephuisje, dat bovendien onder water staat door de instortende woningmarkt. De heks reageert fel: “Als ik gecompenseerd was voor de scheuren in de peperkoek die door de gaswinning zijn ontstaan, dan hadden ouderen niet op de erwt hoeven te zitten. U deelt gratis bier uit.”

14.09 Geuzen boos over gebrek aan aandacht voor hun generatie: ‘Het kabinet doet weer helemaal niets voor de mensen die dit land hebben opgebouwd.’

13.39 Bericht uit Amstelveen: economisch hoogsensitieve vrouw zegt koopkrachtverbetering tot in haar vezels te voelen.

12:10 Kamervoorzitter Arib: ‘Voorzitter, voorzitter… Wát nou, voorzitter? Laat mij er nou eens buiten!’

11.52 Hartverscheurend: deze man is vandaag voor het laatst bij de Algemene Beschouwingen

YT- Algemene Beschouwingen

11.15 ANALYSE BIJDRAGE SP: zorg

10.50 Er ligt sinds vannacht een metersdiepe kloof in de Tweede Kamer. Naar verluidt heeft GroenLinks-leider Jesse Klaver die gegraven om er straks symbolisch een stekkerdoos in te gooien.

10.35 CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma heeft de playlist naar buiten gebracht die hij luistert om zichzelf op te peppen voor de Algemene Beschouwingen:

BumaSpotify

Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Vervolg live-blog:
17.23 Halbe Zijlstra, woordvoerder en kroonprins der VVD. seint discreet naar zijn premier dat het nu toch écht tijd wordt voor een warme hap ‘van de zaak’
17.25 Kamervoorzitter Arib hamert ongeduldig lijst-rekker Samson af, midden in zijn pleidooi voor instandhouding van sociale onderklassen.
17.26 Jeroen Deysselbloem valt lachend uit zijn zetel en van zijn geloof. Toegesnelde bodes (met brancard) voeren hem af na een stevige dosis chloroform.
19.45 Voorzitter Arib heropent de zitting, na een welgemeend: “Moge het u bekomen”.
19.46 Na een kort gevecht met collega Buma, verovert de geachte afgevaardigd Cees van der Staay (SGP) de microfoon en leest enkele fragmenten voor uit Hooglied 5 vers 14-17 en om 19.49 houdt hij -daarop aansluitend- een referaat over monogamie en de scheiding van Kerk en Staat.
19.53 Op weg naar de interruptiemicrofoon komt DENK afgevaardigde Kuzu ongelukkig ten val over een uitgestoken been uit de PvdA-fractie waarop mevrouw Simons (hoofd van het wetenschappelijk bureau DENK) hem bereidwillig haar eigen krukken aanreikt. Uitgerukte hulpdiensten trekken zich terug in hun kazernes.

Reageer
gravatar

vervolg blog.
20.00 Voorzitter Khadya Arib onderbreekt het wervingsspotje (met ballet van het NDT en muzikale omlijsting door One Direction) van D66 coryfee Pechtold en kondigt twee minuten stilte aan voor de herdenking van slachtoffers van de bezuinigingen op de zorg.
20.02 Mark Rutte kijkt onopvallend op zijn horloge en bedenkt dat hij nu alvast zijn moeder moet sws-en met: “Mams, het wordt weer een latertje vandaag; ga jij maar vast slapen. Kusje, Mark”.
20.16 Jeroen Deysselbloem, net terug van een sanitaire stop, voelt aandrang en spoedt zich terug naar de toiletten. Hij trekt de laatste ideologische veren uit zijn achterste en schuift opgelucht aan bij de VVD-fractie, die hem gastvrij asiel aanbiedt met behoud van PvdA-support.

gravatar

Vervolg
20.35 een ingelaste plaspauze op verzoek van fractieleider Krol van 50Plus; hij kon het echt niet langer ophouden. Mede-prostaat klanten als Buma, Pechtold en Van der Staay. PvdA-voorzitter Spekman daarentegen blijft heroïsch op zijn post en ontlast zich in een meegebrachte thermosfles.
20.50 Mark Rutte krijgt een sms-je van zijn moeder: “Zal je goed een das omdoen als je De Beschouwingen ingaat, jongen? En er staan nog wat lekkere hapjes voor jou in de koelkast. Liefs en welterusten, Mam.”
20.52 Alexander Pechtold krabt zich ostentatief achter de oren, Frits Wester activeert onmiddellijk zijn stenografe.

gravatar

Ik heb de hele middag gekeken via de livestream van Unibet. Toch mooi 100 euro aan overgehouden. Jammer dat ik Pechtold niet goed had, anders was het 2.350 geworden. Maar ach volgend jaar nieuwe ronde nieuwe kansen.

Reageer