‘Lezer [u, red.] irriteert zich aan [taalfout, red.] redactionele toevoegingen [aanhangsels, addenda, additieven, red.]’

‘Hoe dom denken jullie dat wij zijn? [superdom?, red.]’

“Redactionele uitleg in citaten [te herkennen aan het tussen haken geplaatste ‘,red.’, red.] voegt zelden iets toe. De lezer [u, red.] irriteert zich [taalfout, red.] daar alleen maar aan.” Aan het woord is Egbert Koenen, een van onze lezers.

“Te veel uitleg in een artikel verstoort niet alleen de bladspiegel [bij een gedrukte pagina de indeling van die pagina met de verhouding tussen de zetspiegel (het bedrukte gedeelte, red.) en de marges, de onbedrukte witranden dus, red.], maar ook de gemoedsrust van de lezer”, aldus Koenen.

“Het schort [archaïsch taalgebruik, red.] heus nogal eens aan een gedegen uitleg”, geeft Koenen toe, “maar daarvoor heeft de lezer tegenwoordig allerhande hulpmiddelen zoals goeievraag.nl tot zijn beschikking [goeievraag.nl is de website waar men steevast naartoe geloodst wordt na het intypen van een goeie vraag op welke zoekmachine dan ook. Goeievraag.nl is eigenlijk zelf een (sociale en interactieve, red.) zoekmachine waarop je in je eigen woorden een vraag kunt stellen die dan door andere gebruikers beantwoord wordt, waarbij deze gebruikers er een sport van hebben gemaakt om de snelste met het antwoord te zijn. Op goeievraag.nl kun je bijvoorbeeld prangende vragen stellen als: ‘Hoeveel hitte kan een vogel verdragen?’, ‘Hoe heten je afzonderlijke tenen?’ of ‘Fiets kopen?’, red.].

Koenen: “Hoe dom denkt u dat wij zijn? [superdom, red.]”

Wij zijn zo vrij geweest deze vraag van Koenen even op goeievraag.nl te posten, maar kregen vooralsnog geen antwoord. Op de vraag of je van kranten lezen slimmer wordt, kwam wel een antwoord: ‘Ja, je bent op de hoogte van dingen. Je kunt meepraten. […] En het is zo dat je taal beter word.’ [sic]


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Juist [correct,red.] ja [bevestiging, tegengesteld aan:nee. red.]
Helemaal [ in zijn geheel. red.] mee [ mede. red] eens [er was. red.]

Reageer
gravatar

Wat mogen de forumleden toch blij zijn met jou lieve Corrie. Jij geeft mensen hoop en biedt ze een concrete oplossing op moeilijke vraagstukken.

gravatar

Wat ik gelezen heb is dat de Speld door de PVV betaald wordt voor Corrie van Hiernaast. De PVV doet het om zieltjes voor Wilders te winnen. Het staat op goeievraag.nl dus is het waar.

gravatar

“Sic” toevoegen is ook best wel “chic”. Ziet de lezer dat jij mooi wél hebt begrepen dat er een schrijfout stond. Het zijn nou precies die stukjes arrogantie welke onze maatschappij zo sick maken.

Reageer