Dit is Pär Filmarsson, de enige Scandinaviër die geen thriller schreef

‘Ben er gewoon nog niet aan toegekomen’

Pär Filmarsson, op het oog een doodgewone Zweed, woonachtig in een buitenwijk van Malmö. Maar niets is minder waar. Hij is bijzonder. Uniek. Hij deed iets wat geen enkele Scandinaviër nog deed: geen thriller schrijven.

Hoe kreeg hij voor elkaar wat mensen als Jo Nesbø, Jussi Adler-Olsen, Såskia Nørt, Arnaldur Indriðason, Jens Lapidus, Thomas Bödstrom, Stieg Larsson, Hjort Rosenfeldt, Johan Theorin, Arne Dahl, Cilla Börjlind, Kjell Ola Dahl, Håkan Nesser, Camilla Läckberg, Karin Fossum, Liza Marklund, Uni Lindell, Samuel Bjørk, David Lagercrantz, Lars Kepler en Henning Menkell niet lukte? Wat is z’n geheim?

‘Tsja, eerlijk gezegd ben ik er gewoon nog niet aan toegekomen. Het is best druk op m’n werk en dan nu ook nog met die Pokémon vangen enzo’, ontrafelt Filmarsson z’n geheim. ‘Ergens is het misschien ook nog wel jammer, want ik heb een steengoed plot in m’n hoofd over een ontslagen politieagent die vervolgens aan de drank raakt, maar door een noodlottig toeval in een bloedstollende moordzaak verzeild raakt. Aan de andere kant: nu ben ik de enige Scandinaviër die geen thriller heeft geschreven. Dat stond ook op m’n bucketlist.’

Filmarsson toert vanaf augustus door de Nederlandse bibliotheken met een lezing over hoe het is om als Scandinaviër geen thriller te hebben geschreven. Daarnaast heeft Netflix plannen om een serie over z’n leven te maken, maar dan als Amerikaan in Seattle.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik kan nu alvast verklappen dat er in het najaar een nog vreemdere persoon in de openbaarheid treedt: een nuchtere Nederlander. Hou de freakshows in de gaten!

Reageer
gravatar

Stieg Larsson heeft gewoon de technische specificaties van zijn iMac en de Ikeagids overgeschreven. Dat kan je nauwelijks een thriller noemen.

Reageer
gravatar

Dat is niet waar, dat hij de enige is. Ik heb er nog een gevonden, Mari Persson. Haar reactie op dit artikel was “dadada mama weeeeehhh”

Reageer