Bron Tumblr Anna Dziubinska CC BY

Andere mensen: vloek of zegen?

Hebben parallelle personen buiten de zolderkamer gevoelens?

Als je de zolderkamer ooit hebt verlaten, ben je ze misschien wel eens tegengekomen: andere mensen. Ze zien er ongeveer zo uit als jij, maar het zijn geen spiegels. Ze zitten in een compleet ander lichaam. Wie zijn deze wezens? En hebben ze gevoelens?

Het bestaan van parallelle personen is pas relatief kort bekend. In 2011 werd de zolderkamer opgeschrikt door gebonk op de deur en het geluid van een mensenstem. Een minuut later werd een brief van een deurwaarder over de drempel geschoven.

Sindsdien zijn de meeste wetenschappers het erover eens dat andere mensen echt bestaan en niet alleen maar voorkomen als verzinsels in de boeken op het bureau. Dit zou betekenen dat allerlei sprookjesfiguren als Joris Luyendijk, Plato, Mowgli en Saskia Noort ergens in het trappenhuis rondlopen als personen van vlees en bloed.

Het is niet bekend of andere mensen gevoelens hebben. Wel weten we dat een invasie van buitenzelvige wezens catastrofale gevolgen zou kunnen hebben. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat de andere mensen intelligenter zijn dan jij, al wijst de biografie van Andy van der Meijde niet in die richting.

Maar ook als ze niet intelligenter zijn, kunnen parallelle personen een bedreiging vormen voor jouw bestaan en voor de zolderkamer als geheel. Ze zouden bijvoorbeeld Europese ziektes kunnen importeren, waar jij niet tegen bestand bent. Hetzelfde gebeurde met de Taíno-indianen op Hispaniola, na de komst van Columbus. Gisteren waren er voetstappen te horen op de gang, maar we weten niet of dit Columbus was.

Toch is er niet alleen maar reden tot angst. Volgens Petrarca kan de komst van andere mensen ook kansen bieden, bijvoorbeeld op het gebied van liefde en financiën. Eén ding is zeker.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De wijze Petrarca beklom de Mont Ventoux al in de Middeleeuwen te voet, en nu zien we het Chris Froome opnieuw doen. Omdat er teveel andere mensen stonden

Reageer
gravatar

Beetje cirkelredenering, want wetenschappers kunnen wel zeggen dat andere mensen bestaan, maar die wetenschappers zijn zelf andere mensen, dus waarom zou ik die geloven.

Reageer
gravatar

Wie kwam er eigenlijk het eerst tot het inzicht dat externe zaken als de wereld en je linker kleineteennagel daadwerkelijk zouden kunnen bestaan in een universum buiten je eigen geest?
Kurt Vonnegut? Of toch weer Plato?

Reageer
gravatar

Ik neig naar de mening dat Berthold Brecht in de goede richting zat voor wat betreft de bovenbouw én externe zaken: “Erst kommt das Fressen, dann die Moral”. Een beetje de behoeften-piramide van Abraham Maslow; maar dan kort samengevat. Ook existentialisten, zoals Sartre, hadden wel een praktische insteek: “Viviez heureux au’jourd-hui, demain il sera trop tard”, hoewel dat, sec, erg neo-positivistisch overkomt .

gravatar

Bestaat er intelligentie (buitenaards, humaan of artificieel) buiten onze zolderkamers? Volgens (professor) Dick Swaab schuilt er in sommigen onzer bovenkamers iets dat daarop zou kunnen duiden. Dick stelt gemakshalve dat dit tevens onze geestelijke essentie is. Dat wordt dan weer bestreden door (emeritus) professor Dolph Kohnstamm die zegt dat Dick zwaar uit zijn nek kletst. Gatverdarrie, altijd die eeuwige Historikerstreit. Nooit eens definitieve duidelijkheid

Reageer
gravatar

Dit is helegaar geen enkel probleem.

Aangezien we in een multiversum leven waarin alle mogelijke mogelijkheden daadwerkelijk net zo werkelijk zijn, als laten we zeggen Bert Bokhoven, kan je iemand die overkomt als intelligenter dan jijzelf, gewoon zien als iemand die jij jezelf hebt neer geplompt, om achteraf toch uiteindelijk nog veel slimmer te zijn te hebben gebleken, of gedonkerden, en dan ben je uiteindelijk toch weer de Koning.

Simpel;

toch ?

Reageer
gravatar

2011, gebonk van een deurwaarder en tot nu geen bekendheid aan gegeven…

Hoe in Gods naam is het mogelijk dat er niet zintuiglijk eerder iets bij “Corrie van Hiernaarst” is terecht gekomen. De alleswetende zandvlo…

Diederik wees eens duidelijk.. lul, kutje, beide of niks.

Reageer