Bron YT Rijksmuseum CC BY

Marten en Oopjen ontsnapt uit het Rijksmuseum

Dure portretten aan de wandel in binnenstad Amsterdam

Het is misschien wel de blunder van de eeuw: vorige weekend presenteerde het Rijksmuseum nog met veel bombarie twee vers aangekochte Rembrandts, maar nog geen week later zijn de twee schilderijen alweer ontsnapt. Marten en Oopjen verdwenen vannacht uit hun binnenverblijf. Op camerabeelden is te zien hoe ze verkleed als schoonmakers het museum weten te ontvluchten.

Hoofdconservator Taco Dibbets erkent de blamage: “We hadden geen idee dat deze schilderijen zo eenvoudig ons cijferslot konden breken. Kennelijk hebben ze weten te achterhalen wanneer mijn kat jarig is.” Dibbets zet alles op alles om de twee kostbare portretten zo snel mogelijk weer tentoon te stellen: “We hebben hun verzorgers met verdovingsgeweren en vlindernetten de stad ingestuurd. Hoe sneller ze weer thuis zijn, hoe beter.”

Intussen komen vanuit Amsterdam tientallen meldingen van mensen die Marten en Oopjen gezien zeggen te hebben. Zo werd Oopjen gespot in de buurt van het Scheepvaartmuseum, waar ze tevergeefs een replica van een VOC-schip probeerde te kapen. Haar eega Marten werd kort na drieën gesignaleerd bij shoarma Mesut, waar hij gevraagd werd te vertrekken na het herhaaldelijk scanderen van “Hoeren neuken nooit meer werken”.

Taco Dibbets drukt het publiek op het hart om de Rembrandts niet zelf te voeren: “Ze lijken misschien tam, maar vergeet niet dat ze uit de 17e eeuw komen.” Wel benadrukt de nieuwe directeur van het Rijksmuseum dat de twee portretten geen vlieg kwaad doen: “Ze zijn waarschijnlijk banger voor jou dan jij voor hen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

P.S.
Het lijkt erop alsof Oopjen hoogzwanger is. nota bene op haar bruiloft. 7-maands kindje? En kijk eens naar de linkerhand van Marten, zijn ze “met de handschoen” getrouwd? Of is dit een pro forma’tje om fiscale redenen? Laat Taco Dibbets nu eens wat dieper doorvragen aan dit curieuze stel.

Reageer
gravatar

Zelf denk ik meer aan een schaking door het Louvre, president Hollande heeft al geklaagd over de culturele concurrentie die La France nu wordt aangedaan door de voormalige kolonie Pays Bah van nipt 200 jaar geleden. Marine Le Pen heeft Geert Wilders al benaderd om het echtpaar een uitreisvergunning te geven naar Frankrijk.

Reageer