Filosofen woedend over Chinese replica van Plato’s grot

'Dat ding is niet echt!'

Het Chinese concern Xianzhou heeft zich de woede op de hals gehaald van de filosofische gemeenschap. Het bedrijf heeft namelijk een replica gebouwd van Plato’s grot.

Volgens Plato is de Chinese grot een ‘slap aftreksel’ van de werkelijke grot. “De meeste mensen kunnen natuurlijk geen namaakgrot van een echte grot onderscheiden,” foetert de Griekse wijsgeer. “Geen wonder natuurlijk, als je je hele leven lang hebt gedacht dat die Chinese grot de echte is. Stel je voor hoe je je voelt als je eindelijk ontdekt dat je al die tijd in een nepgrot hebt gezeten. Ik denk niet dat andere mensen zouden snappen waar je het over hebt.”

Plato krijgt bijval van andere filosofen. Bertrand Russell, die zelf in de clinch ligt met het concern sinds het zijn theepot in massaproductie nam: “Ze zeggen natuurlijk dat hun neptheepotten niet bestaan, en dan moet ik maar zien te bewijzen dat dat wel zo is.” Ook William Ockham heeft zich uitgesproken tegen de namaakfilosofie. “Ik denk niet dat ik veel onnodige aannames maak als ik zeg dat ze vroeg of laat mijn scheermes na gaan maken.”

Toch zijn er ook filosofen die geloven dat het wel meevalt. “Ik geloof dat die Chinese grot best wel eens wat moois zou kunnen worden, en in het ergste geval is het een eindig verlies,” zegt Blaise Pascal. “Wedje leggen?”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Filosofie een pseudo-wetenschap? Dat hadden Blaise Pascal en Spinoza moeten weten, dan zouden nooit zoveel voortgezet onderwijs-instituten hun naam hebben gedragen. En misschien had dan de Kat van Schrödinger ook nog wel geleefd. Gelukkig hebben wij thans nog onze politici en andere randdebielen om het gemiddeld landelijk IQ onder de 85 te houden.

gravatar

Sterker nog Blaise, ook als het verlies oneindig zou zijn, valt er met hôtelier David Hilberts aanpak nog wel wat te schikken: dan moet gewoon iedereen een grotje – of meer als de schade oneindig is – opschuiven.

Reageer
gravatar

Het is nog een wonder dat die Chinezen geen replica in mekaar hebben geflanst van die grot van Hiernaast.

In die holle boom kunnen toch zeker twaalf mensen verblijven totdat ‘ie begint te druipen.

En daarna zet je ‘m gewoon bij het oud vuil.

Reageer
gravatar

Het valt niet mee. De Chinese grot is een kwadratisch aftreksel van het echte leven. Het is een aftreksel van Plato’s grot welke weer een aftreksel van het echte leven was. De theepot die Xianzhou (西安诌 ,vertaling: nonsens praten in de stad van de westelijke vrede, Xi’an) niet maakt, wordt, anders dan vermeld in dit artikel, niet gemaakt in een alternatief aangrenzend heelal en er moet dus eerst bewezen worden dat dat heelal niet bestaat voordat Russell kan bewijzen dat die imitatie van zijn pot ook niet bestaat. Een lastig klusje voor hedendaagse fysici. Ockham is de kluts kwijt, misschien gesneden met scheren, want zijnden moeten niet zonder noodzaak verveelvoudigd worden, maar niet-zijnden, zoals Chinese namaak-Plato-grotten kunnen wettelijk massa-geproduceerd worden, daar helpt geen gepatenteerd moedertje aan. En met een waarschijnlijkheid van 1 is Pascalletje bankroet en wordt zijn faillisement snel uitgesproken. Een artikel dat dus weer niet tot de bodem gaat en een droevig teken van verval van de media die dit niet gepubliceerd hebben en van een schrijver die weer eens te analytisch en existentialistisch bezig is geweest.

Reageer