YouTube - rtvrijnmond

Doodgeschoten jongen Schiedam helpt politie met uitbannen excessief geweld

‘Hij kan vanuit een heel persoonlijke ervaring vertellen’

De jongen die dinsdag door de politie in Schiedam werd doodgeschoten, gaat de politie helpen met het uitbannen van excessief gebruik van geweld door agenten. Hij heeft positief gereageerd op een verzoek daartoe van minister Ard van der Steur.

Van der Steur vroeg het 21-jarige slachtoffer uit Capelle aan den IJssel om een videoboodschap op te nemen. “Hij kan vanuit een heel persoonlijke ervaring vertellen hoe vervelend het is om door politiekogels om het leven te komen terwijl je zelf niet bewapend bent. Voor agenten in opleiding is dat ontzettend leerzaam en waardevol.”

Volgens hoogleraar criminologie Marloes Graafsma staat het incident in Schiedam niet op zichzelf: “In het politiekorps zijn veel agenten die snel naar hun wapen grijpen. Ze zijn zich er vaak niet van bewust dat ze ongewapende verdachten om het leven brengen. Awareness is het toverwoord: als je inziet dat het voor iemand zonder wapen lastig is om jou dood te maken, zul je zelf ook minder snel schieten. Dat is een proces.”

Korpschef Erik Akerboom heeft zijn twijfels: “Wij hebben de komende tijd onze handen vol aan het uitbannen van etnische profilering. We kunnen niet alles tegelijk.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Graafsma: wat mekker je nou over “Awareness”? Volgens mij zou “Mindfulness” hier meer op zijn plaats zijn. .We keren terug naar de jaren 1864-1865 in het Wilde Westen, waar toen zowel rechtsdienaren als outlaws erg triggerhappy waren, “Shoiot first and then ask questions”. En dan nog; iemand moet toch iets doen aan de mocro-maffia-oorlogen. “Ho stop” en “handen omhoog” roepen, helpt niet meer in het tijdperk Holleeder. Send in the cavalry.

Reageer