EU gaat roken ontmoedigen met kinderachtige plaatjes

‘Onzekere tiener durft pakje met Mega Mindy niet tevoorschijn te halen’

Vanaf deze week moeten pakjes sigaretten zijn voorzien van grote schattige plaatjes van Mega Mindy, Tweetie en andere kinderhelden. De EU hoopt zo roken onder tieners en jongvolwassenen verder te ontmoedigen.

EU-commissaris voor Gezondheid Vytenis Andriukaitis legt uit: “Pakjes sigaretten zijn al jaren voorzien van afschrikwekkende teksten als ‘Roken is kinderachtig’ of ‘Roken brengt u en anderen grote imagoschade toe’. Het heeft niet geholpen. De meeste mensen komen nog steeds op vroege leeftijd in aanraking met deze kinderachtige gewoonte.”

Andriukaitis verwacht dat de nieuwe aanpak wel succes heeft omdat veel mensen visueel zijn ingesteld: “Als op een pakje te zien is hóe kinderachtig roken wel niet is, dan denken ze misschien twee keer na voordat ze hun eerste sigaret opsteken. Welke zichzelf respecterende onzekere tiener durft nou op het schoolplein aan te komen met een pakje shag met daarop een dom lachende Minion of Mickey Mouse verkleed als tovenaar?”

De eurocommissaris wil het liefst nog een stap verder gaan dan plaatjes. Hij noemt een aantal voorbeelden: “Roze en babyblauwe sigaretten, muziek van Frozen bij ieder trekje en sjablonen aan het uiteinde, waardoor de rook opstijgt in de vorm van schattige eenhoorns.”

In Zweden staan er al kinderachtige plaatjes op de pakjes. Volgens critici is roken door kinderen onder de 10 jaar daar met 63% toegenomen. Andriukaitis noemt dat echter ‘een kinderziekte’.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Laten we een discussie beginnen over het belang van roken omdat we anders toch wel een nieuwe verslaving krijgen en we anders veel meer belasting moeten betalen. Daar heb ik zin in!

Reageer
gravatar

Lekker bezig hoe krijgen we peuters en basisschool kinderen aan het roken. Als je wil roken moet je het zelf weten. Je weet zelf wat de consequenties zijn.

Korte samenvatting:
Als ze dit invoeren kan je verwachten dat kinderen onder 10 jaar zo’n pakje willen.

Reageer
gravatar

De eurocommissaris wil het liefst nog een stap verder gaan dan plaatjes. Hij noemt een aantal voorbeelden: “Roze en babyblauwe sigaretten, muziek van Frozen bij ieder trekje en sjablonen aan het uiteinde, waardoor de rook opstijgt in de vorm van schattige eenhoorns.”

Als ze deze op de markt brengen zou ik zoieso gaan roken

Reageer
gravatar

Koop de sigaretten voor mijn zoon (’11) bij de Plus, want dan krijg je er ook zegeltjes voor angry-birds bij. Stapel ze allemaal. Helemaal te wow in de zandbak.

Reageer
gravatar

Roken: domme en asociale schoolpleinstoerheid, die de maatschappij na enorm veel overlast nu nog steeds enorm veel medische kosten geeft.

Kort samengevat.

Maar rokers zijn oostindisch leesblind.

Reageer
gravatar

Rokers zijn juist erg goedkoop qua medische kosten en voor de samenleving in het algemeen.. het is veeeeel goedkoper als een persoon dood gaat aan longkanker dan een andere vorm van kanker of een hart- en vaatziekte. Ook gaan rokers eerder dood, dus minder AOW en pensioen gaat hun kant op.

Hier zijn genoeg studies over geweest, heb alleen geen zin om die voor je op te zoeken.

gravatar

Jaaa, dat verhaal kennen we…

Net als:
– Ik betaal toch belasting?!!
– Ik betaal toch accijns?!!

(Overigens kost één viespeuker al gauw zo’n 100.000 euro aan behandeling schat ik.)

– Moet ik toch zelf weten?!!
– Waar bemoei je je mee?!!

(Dat is juist zo asociaal. IK-IK-IK.)

– Rochel-rochel, maar ik heb wèl geleefd! Rochel, ..

(En hoe!)

– Het is helemaal niet bewezen dat roken longkanker veroorzaakt!!

(Onee?)

– Mijn opa is 100 geworden en die rookte elke dag een sigaar!

(Andekdotisch ‘bewijs’.)

Maar je kunt altijd nog de tabaksindustrie aanklagen, die je wel 50 jaar voor de gek heeft gehouden.

Of Rutte.

Altijd een ander…

gravatar

Ja goed verhaal, haal anders even het zand uit je vagijn en lees wat ik zeg/type.
Ik rook zelf ook niet en ben ook tegen roken, Maar ik zeg alleen maar dat het de samenleving juist een berg geld zou opleveren als iedereen maximaal aan de zware shag zou gaan.

Maar ik heb het idee dat je me aan het trollen bent, dus hier laat ik het bij.