Bron YT - RTL Nieuws

Asscher: ‘Hogeropgeleiden moeten eerder dood’

Minister vraagt solidariteit met mensen met zware beroepen

Uit onderzoek blijkt dat mensen met zware beroepen flink korter leven. Oneerlijk, zo stelt minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Hij wil daarom een brede maatschappelijke discussie over de vraag of hogeropgeleiden eerder dood moeten.

“Ik noem het solidariteitssterven”, legt Asscher uit. “Voor bakkers, verplegers, metselaars en postsorteerders zou het heel veel betekenen als mensen met lichtere beroepen een gebaar zouden maken door bijvoorbeeld een jaartje eerder uit het leven te stappen. Dat geeft ze het gevoel dat hun korte, brute levens er óók toe doen.”

De minister wil niet zover gaan om de vroegere dood te verplichten. “Ik wil dat het uit de samenleving zelf komt. Praat er eens over met je hoogopgeleide ouders of grootouders. Opper eens voorzichtig de mogelijkheid van euthanasie. Veel mensen denken daar uit zichzelf niet over na.”

De Tweede Kamer is kritisch over het voorstel van Asscher. Veel partijen noemen het een proefballon. “Mooie woorden, maar uiteindelijk verandert er niets. Tenzij de minister écht bereid is om te hervormen, heeft een student communicatiewetenschappen gewoon nog een levensverwachting van 85 jaar”, moppert D66-leider Alexander Pechtold.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De uitspraak van Asscher is verkeert in dit artikel opgenomen.

Letterlijk melde hij: “Iedere hoogopgeleide ouder of grootouder neemt de stap tot vrijwillige euthanasie bij het aanschouwen van de hedendaagse wijze waarop de Nederlandse Staat (per saldo ook mijn persoon) met de ouderen omgaat!”

En vervolgde met: “Zolang burgers, dus ook laagopgeleiden, productief zijn en belasting betalen hebben zij een recht op leven. AOW`ers, WW`ers en lieden welke op een andere wijze een beroep doen op de sociale voorzieningen doen zouden er eveneens wijs aan doen te kiezen voor vrijwillige euthanasie en dit uit sociaal oogpunt aangezien onze participatie maatschappij anders te zwaar belast wordt.”

Om te vervolgen met: “Solidariteitssterven is de enige wijze waarop wij onze participatiemaatschappij in stand kunnen houden. Overigens verhogen wij vanaf 2017 de succesierechten met ongeveer 48% ten behoeve van de staatskas om tekorten te kunnen dekken.”

Beste Speld: wel goed citeren a.u.b. om te voorkomen dat de burgers zich geen valse hoop maken!

Reageer
gravatar

Wat een topidee. Het idee alleen al dat ik 108 zou moeten worden terwijl het klootjesvolk zich ook gewoon voort mag blijven planten. Schiet mij maar in de kerstboom

Reageer
gravatar

We zijn momenteel aan het berekenen wat voor kaliber we hiervoor moeten gebruiken, zonder de boom te beschadigen!

gravatar

Ik vind dit eigenlijk een heel goed idee. Als iedereen eerder dood gaat, scheelt dat enorm in de AOW en zorgkosten, en blijft er meer geld over voor bijvoorbeeld asielzoekers.

Reageer
gravatar

Ah, je doelt op die asielzoekers met een brievenbus op de Zuid-As. De centjes zijn dus al vergeven als het ware?

gravatar

Een levensverwachting van 85 jaar…. reken daar 3% rente op jaarbasis bij vastzetten voor 10 jaar bij vanaf pak ‘m beet je 18e jaar. Hoe oud word je dan op zeg ‘s wat je 27e?
Met verwondering zie ik hoe Speld dergelijke vragen die er toe doen altijd weer weet te voorkomen.

Reageer
gravatar

De oplossing zit in de dossiers Wonen en Mobiliteit. Door rijkswegen en luchthavens vlak langs Wassenaar, Blaricum, A’dam Zuid en Hillegersberg te plannen, enerzijds, en anderzijds de betere huizen te plannen langs de A10, de A13 en Pernis kan de minister de solidariteit organiseren.

Reageer
gravatar

Ajax solidair aan FC Twente en degradeert uit Eredivisie

Ajax heeft degradatie naar de Jupiler League aangevraagd, Hiermee wilt de club zich solidair tonen aan FC Twente. “De puinhoop die wij er op de laatste speeldag van hebben gemaakt, is minstens zo erg als bij FC Twente.” aldus Marc Overmars.

Reageer
gravatar

Bestuurders (behalve die van grote voertuigen) leven gewoon véél te lang. Asscher is weer eens veel te voorzichtig: hoezó, “niet verplichten”? Natuurlijk wel! Verplichte euthanasie voor top-ambtenaren, politici en chafs van alle soorten, zodra zij de leeftijd van 42 hebben bereikt.

Reageer
gravatar

42 is wel erg jong, ik zou op 67 gokken….dan gaan de meesten straks met pensioen, en sterven de hardwerkende lieden kort nadat ze deze verdient uiteindelijk hebben.

gravatar

Vaak zijn hoogopgeleiden tegenwoordig postsorteerders. Gelukkig hoeft voor deze groep nooit een regeling te worden getroffen; ze zijn immers hoog opgeleid.

Reageer
gravatar

Vast wel.

Hij zal wel prof. dr ir koning keizer admiraal zijn.
En de salarissen daarvan hebben opgeteld, en geïnd.

En vervolgens hetzelfde hebben gedaan voor zijn familie, in brede zin.

Mooi paleis heeft ‘ie!

Was die Ceausescu in Roemenië nou familie van hem?