‘Brazilië was nog niet klaar voor eerste vrouwelijke corrupte president’

Deskundigen wijzen op machocultuur in frauduleuze politieke elite

Als opvolgster van uitsluitend mannelijke corrupte staatshoofden werd Dilma Rousseff in 2011 de eerste vrouwelijke corrupte president van Brazilië. Maar nu Rousseff afgezet dreigt te worden, rijst de vraag of het land wel klaar was voor een vrouw met vuile handen aan het roer.

Volgens Brazilië-expert Bert Bokhoven kwam de beëdiging van een vrouwelijke corrupte president te vroeg. “Brazilië is van oudsher een macholand. Een vrouw in de frauduleuze politieke elite die een juridisch proces tegen haar corrupte voorganger frustreert door hem een post in het kabinet toe te spelen: dat doet in Brazilië de nodige wenkbrauwen fronsen. Brazilianen hebben geen vertrouwen in een vrouw die een economisch wanbeleid voert. Dat vinden ze een mannending.”

Anderen vinden dat onzin. Hoogleraar Rob de Wijk wijst op de Filipijnen, die in Gloria Arroyo negen jaar lang een vrouwelijke corrupte president hadden: “We gaan toch niet beweren dat de mannelijke dominantie in de Filipijnen minder sterk is dan in Brazilië? Arroyo heeft dat land jarenlang met succes onbetrouwbaar bestuurd. Als het daar kan, kan het in Brazilië ook.”

Oppositieleider Aécio Neves eist in ieder geval nieuwe verkiezingen: “Tenzij Rousseff me 8 miljoen dollar betaalt, dan mag ze blijven zitten.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Haha, die Rita Boodschappentas, ja die was mooi Mr. Wiemersma.
Waren de andere populisten maar net zulke sufferds.