Mongols tegen Hells Angels: wie heeft de beste argumenten?

Eerlijkheid sterker argument dan Fuck 81

Het verhitte debat tussen motorclubs Mongols en Hells Angels vindt steeds meer in de openbaarheid plaats. Onlangs was er nog een stevige confrontatie in een hotel in Rotterdam. Veel mensen kennen de achtergronden van het meningsverschil niet en hebben behoefte aan duiding. Wie heeft de beste argumenten?

De Mongols voeren een viertal argumenten aan voor hun stellingname: eerlijkheid, loyaliteit, respect en Fuck 81. Het belang van eerlijkheid wordt onderschreven door filosoof Immanuel Kant. Hij noemde liegen ‘pertinent verkeerd’. Zelfs het leugentje om bestwil is volgens Kant een morele overtreding.

Ook loyaliteit en respect gelden als sterke argumenten. Volgens Plato is loyaliteit bijvoorbeeld een ‘essentiële deugd’, terwijl de Ubuntu-filosofie van Nelson Mandela uitgaat van de kerngedachte ‘ik ben, omdat wij zijn’: initiatieven die respect bevorderen, maken de wereld beter.

Het meest problematische argument van de Mongols is dan ook ‘Fuck 81’, een verwijzing naar de grote rivaal. Er is in de literatuur weinig levensbeschouwelijke steun voor deze motivering te vinden. Voor de Hells Angels is ‘Fuck 81’ dan ook tamelijk eenvoudig te weerleggen. De kern van hun betoog is gevat in de uitspraak ‘When we do right nobody remembers. When we do wrong, nobody forgets.’

De Hells Angels refereren daarmee aan een elementair gevoel van rechtvaardigheid, een concept dat door John Rawls als essentieel toetsingscriterium werd geïntroduceerd. Voor de Hells Angels staat daarnaast broederschap centraal. Inderdaad, één van de basiswaarden van de Franse Revolutie, de dageraad van de moderne tijd.
Het is, kortom, niet zo eenvoudig om een helder oordeel over de argumentatie van beide motorclubs te geven. De discussie tussen de Mongols en de Hells Angels is daarvoor te gecompliceerd en vooral te genuanceerd.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ooit heb ik eens een fel debat gevoerd met een aantal Hells Angels. Maar ik merkte al snel dat ik niet meer uit die discussie kon komen. Ik durf niet te zeggen dat ik toen onheus bejegend ben, dus mij zult u dan ook niet horen klagen. Van mijn kant dus geen kwaad woord over deze lieden.

Reageer
gravatar

Het is mogelijk gebleken met dit species gesprekken te voeren met meer dan keelklanken en monosyllaben (eenlettergrepige woorden). Op dezelfde wijze als chimpansees en bonobo’s hebben leren communiceren met Jane Goodall en haar collega’s. Door natuurlijke selectie en summiere evolutie heeft men ze kunnen leren een Harley Davidson te bereiden. De helmen die men draagt, verbergen veel gevallen van micro-encephalie

gravatar

Correctie: men leerde geen HD-motoren te bereiden maar te berijden. Motoren van deze makelij plegen drie generaties langer mee te gaan dan hun berijders.

gravatar

Abject! Dat zo’n gesofisticeerde club als de Mongols zich, ondanks alle filosofische krachtpatserij, schuldig zou maken aan een ad hominem als ‘Fuck 81’. Zelfs in deze regionen is blijkbaar de verloedering van het debat opgetreden.

Reageer
gravatar

Wat dan te denken van de intellectuelenclub als Satédaaro, een filantropenclub als “Tabacco? No Mercy; I only smoke pot”. Het percentage hooggeschoolden in deze thinktanks overstijgt dat van de Tweede Kamer ruimschoots. Ik stel voor dat we eerst eens Job Cohen op ze afsturen om verkennend thee te drinken.

gravatar

Maar hoe zit het dan met de Balkenende-norm? Het zal toch niet weer zo zijn dat de leden van deze elitaire wittenboordenclubs die aan hun varkenslederen strontlaarzen lappen?!

gravatar

Zie het zó: of we nu oren aangenaaid krijgen door modale Hells Angels, of door zesmaal modale politici .. het verschil zit ‘m alleen in die prikkeldradige varkenslederen kleding, laarzen en halsbanden en overvallen op klaarlichte dag met onaangekondigde belasting- en accijnsverhogingen van het karakter “stand and deliver”

gravatar

Ik zal het wel verkeerd verstaan hebben, maar ik ving laatste en stukje van hun discussie op met een heel andere ‘vocabulaire’.

Was iets met ‘blaffers’ en ‘de shit’ en ‘ik zal je lul in je eigen mond leggen’, …

Maar misschien lag het ook wel aan de akoestiek van al die leren jekkers dat ik het verkeerd verstond.

Prof. Dr Ir Akkermans

Reageer
gravatar

De mentaliteit van bikers en die van I.S. ligt niet zover uiteen, ze zijn allebei tegen de Westerse maatschappij-structuur, beiden streven naar autonomie en hegemonie, beiden handelen in drugs en wapens, beiden vestigen eigen territoria/ kalifaat en beiden schrikken niet terug voor moord en ripdeals. Een gelegenheidscoalitie ligt meer voor de hand dan een conflict; genus proximus, differentie specifica.

Reageer
gravatar

inderdaad. Mochten er ook nog muizen lid zijn en IS actief zijn op Mars, dan kunnen we spreken van de biker mice from Mars