Bron YT - CityfilmTV

Een gap year in Breda: goed voor je ontwikkeling?

‘In the middle of Brabant ben je echt teruggeworpen op jezelf’

Steeds meer jongeren kiezen na het eindexamen voor een gap year in Breda. Het zou goed zijn voor je persoonlijke ontwikkeling om een jaar tussen de Bredanaars te leven voordat je begint met studeren. Hoe zinvol is een gap year backpacken in the middle of Brabant?

Maartje (20): “Je komt in aanraking met een compleet andere cultuur en je leert ook nog eens een nieuwe taal kennen. In Breda ben je bovendien echt teruggeworpen op jezelf. De ervaringen die je daar opdoet, maken je volwassener.” Tijdens haar tussenjaar in Breda heeft Maartje een bijzondere band opgebouwd met de lokale bevolking. In de Graanbeurs heeft ze vriendschappen voor het leven gesloten.

Toch voelt niet iedereen iets voor een gap year in Breda. Volgens Daniël (22) hoef je niet per se naar Breda af te reizen om iets van de wereld te kunnen zien. “Ik word een beetje moe van al die verhalen van backpackers die een jaartje in Breda zijn geweest,” zegt hij. Hij vindt dat de waarde van een tussenjaar in Breda wordt overschat: “Als je je wilt onderdompelen in een andere cultuur, kun je ook gewoon naar India of Zuid-Amerika of zo.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Als een jaar je te lang duurt, dan maar als smaakmakertje een NS-weekendtrip naar Breda. De Stadsgids raadt een bezoekje aan, aan Het Turfschip. Bovengronds cultuur en Brabants Bont; in de keldergewelven oude ambachten zoals SM-kelders, tattoe-shops, wiptenten, grow-shops, spoedcursussen met ripdeals voor aspirant motorclubleden, aanmeldcentra voor I.S., spoedcursussen van ABN in belastingfraude/-ontwijking/-ontduiking en dagcursussen in Ottomaans recht volgens de methode Moszkowicz. Kortom, genoeg vertier om je met het hele gezin een weekend lang onbezorgd te verpozen in plaatselijke witte, grijze en zwarte milieus.

Reageer
gravatar

Ik zou die Hilbrand geen mens willen noemen. Alleen z’n uiterlijk al, z’n lichaamsgeuren, z’n gore bek, en z’dikke reet. Geitenneuker komt dichter in de buurt, maar ja, dat is dan voor de echte geitenneuker weer een belediging. Laten we het maar een ding noemen.

gravatar

Lieve ik,

De puberteit is een moelijke fase in je leven. Je wordt voor het eerst geconfronteert met zaken als lichaamsbeharing, Corrie van hiernaast en een combinatie van die twee dingen. Ook is dit een tijd waarin je probeert je plek te vinden in de samenleving. Als je geinteresseerd bent in een gap year moet je nog even een paar jaartjes wachten ben ik bang, maar tot die tijd kan je bij je huisarts terecht met vragen over Corrie.