Eva (6 VWO) voelt zich vies na eerste democratische daad

'Het ging allemaal zo onhandig en gehaast'

Eva had hoge verwachtingen, haar leeftijdsgenoten hebben het al jaren over bijna niets anders, maar toen ze uit het stemhokje kwam voelde ze zich al snel leeg van binnen. “Het ging allemaal zo onhandig en gehaast.”

Hoewel Eva zich van tevoren goed had ingelezen over het associatieverdrag, twijfelde ze of dit referendum haar eerste stem wel waard was. “Convergentie op het gebied van veiligheidsbeleid, Thierry Baudet, een vrijhandelszone gedurende 10 jaar, bilaterale bestrijding van terrorisme. Het voelde eigenlijk al niet goed.”

Veel van Eva’s vriendinnen zijn al langer politiek actief, en hadden tegen Eva gezegd dat ze zich geen zorgen hoefde te maken: “Ze verzekerden me dat het allemaal vanzelf zou gaan.” Maar door de spanning vergat Eva totaal om van de daad te genieten. “Ik was alleen maar bezig met vragen als: doe ik het wel goed, krijg ik hier later geen spijt van, waar gaat dit eigenlijk over?”

Eva denkt dat ze haar eerste stem beter had kunnen bewaren voor een speciale verkiezing. “Je kunt je eerste stem maar één keer uitbrengen. Mijn ouders zeiden nog: ‘Wacht nou nog een paar jaar tot de Tweede Kamerverkiezingen, dan kun je stemmen op een partij waar je echt van houdt’.” Nu heeft Eva haar eerste stem verspild aan een vaag raadgevend referendum.

Vrienden en familie stellen Eva gerust. “De eerste keer is altijd een beetje pijnlijk, maar je zult zien dat het bij de volgende verkiezingen allemaal een stuk makkelijker gaat,” zegt haar oudere zus Lotte. “Stemmen wordt leuker naarmate je het vaker doet. Als je over een paar jaar je politieke piek bereikt, krijg je geen genoeg meer van het uitoefenen van je democratisch verworven stemrecht.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het is natuurlijk wel een beetje flauw zo. Deze tekst gaat natuurlijk helemaal niet over Eva. De initiatiefnemer van deze tekst is tegen het rode stempotlood, en heeft in Eva iets gevonden waardoor wij allemaal deze tekst moeten lezen. Eva is hier helemaal niet voor bedoeld.

Reageer
gravatar

Beetje jammer dit, vooral het politiek incorrecte commentaar “een vaag raadgevend referendum dat de kiesdrempel waarschijnlijk niet eens haalt” Helaas voor deze ongetwijfeld linkse kliek is de kiesdrempel wel gehaald en is het NEE een duidelijke stem geworden.

Reageer
gravatar

Helemaal met je eens, Jan! Dat is het mooie aan een democratie! Dat je een paar miljoen debielen zover kunt krijgen dat ze ‘nee’ gaan stemmen, zonder te weten waar ze precies tegen stemmen. Dat mag door De Speld niet zomaar onder het tapijt worden geveegd! Debielen hebben rechten ja!!!

gravatar

Inderdaad, het is nu volstrekt duidelijk dat Nederland in grote meerderheid tegen het referendum was.

gravatar

Allemaal heel natuurlijk Eva. Maar je moet er ook niet al te hoge verwachtingen van hebben. Het is best een goed idee af en toe je eigen stemrecht te verkennen. Even rustig voor jezelf, zonder het amechtige gehijg van verkiezingen.

Reageer
gravatar

Zonde. Ik had haar graag geholpen met haar eerste ervaring. Met een beetje zorg en liefde kan de eerste keer echt heel prettig zijn.

Reageer