Shutterstock / Studio Speld

Shutterstock / Studio Speld

Nederland organiseert referendum of het Oekraïne aan Rusland wil geven

Moet Europa Oekraïne aan Rusland geven? Dat is de vraag die speelt sinds Rusland bezig is met het opbouwen van een enorme troepenmacht aan de grens met Oekraïne. Nu de spanningen tussen Rusland en het Westen opnieuw oplopen organiseert Nederland een referendum om deze kwestie voor eens en voor altijd op te lossen.

“We houden het heel simpel: wil je Oekraïne wel of niet aan Rusland geven? Dat is de vraag tijdens dit referendum”, zegt de voorzitter van de referendumcommissie. “Afscheid nemen van Oekraïne of ze gezellig langs het randje laten bungelen zoals nu? We horen het graag van het Nederlandse volk. Het referendum moet wel snel plaatsvinden, want het lijkt niet lang meer te duren voor er anders zelf voor ons gekozen gaat worden.”

Marjan (49) uit Amstelveen weet nog niet wat ze gaat stemmen. “Aan de ene kant denk je van laat ze het maar lekker zelf uitvogelen daar, maar aan de andere kant denk je van waar ligt Oekraïne? Ik ben er in ieder geval nog nooit geweest.”

Ook Nico (58) uit Arnhem is nog niet zeker van zijn stem. “Of ik nou straks naar ‘Rusland’ moet voor een bezoekje aan Kiev, het maakt voor mij weinig verschil. Zolang ze maar van die leuke kleine wodkaflesjes blijven uitdelen het vliegtuig.”

Het referendum is alleen niet bindend. Daarom zullen we als Nederland en Europa zijnde alsnog moeten afwachten hoe Rusland zelf het voortouw neemt in dit proces.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik ben niet geïnteresseerd in de mening van ene Marjan, ene Nico, ene Tom of ene Janneke. Mij interesseert alleen mijn eigen deskundige mening gevormd door experts op Twitter.

Reageer