© Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons)

Brussel verenigt zich in 19 gemeentes, 6 politiezones en 2 talen

‘Belangrijk dat we samen zes zijn’

De aanslagen van vorige week hebben diepe sporen nagelaten in Brussel. De inwoners komen in de negentien gemeentes, zes politiezones en twee taalgemeenschappen van het hoofdstedelijk gewest samen om te rouwen voor de slachtoffers.

“Op momenten als deze voelen wij ons allemaal weer veel,” zegt Ann Van Hecke, Nederlandstalig inwoonster van de gemeente Schaarbeek. “We zoeken wat ons verbindt met de andere inwoners van onze gemeente of taalgemeenschap. Die negentienheid moeten we koesteren.”

Jean-Baptiste Philippot, Franstalig inwoner van de gemeente Vorst, sluit zich daar bij aan. “Ik kan haar weliswaar niet verstaan, maar juist op dit moment is het belangrijk om te beseffen hoe belangrijk het is dat we met zijn allen zes zijn. Of twee. Of negentien.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik woon in Belgenland en hier bedoelen ze met ‘ontdubbelen’ hetzelfde als wij met ‘splitsen’. Als men zegt of schrijft dat men de rechtbanken in Brussel-Halle-Vilvoorde gaat ontdubbelen bedoelt men dat men de rechtbanken gaat splitsen in een Nederlandstalige en een Franstalige rechtbank. Het aantal rechtbanken wordt dan dus verdubbeld, zodat ontdubbelen eigenlijk een soort verdubbelen is. Erg verwarrend. Alles is erg verwarrend.

Reageer
gravatar

nog meer Brussel nieuws? Kunnen we het niet hebben over interessantere onderwerpen zoals de Zwarte-Pieter-discussie: wel of geen spaties tussen de woorden?

Reageer
gravatar

Hee, wat een goed idee, samenwerken en een soort van saamhorigheidsgevoel kweken. In goede en kwade tijden. Zouden we dat ook kunnen doen met een aantal landen op ons mooie continent?

Reageer
gravatar

Wiemersma en Bas B.: bien étonnés de vous trouvez ensemble? Jullie blakend idealisme brengt tranen in onze ogen en die van de redactie. Een gezamenlijk appèl op/aan de menselijkheid, potverdorie Hollands glorie. Gaan jullie die heilsboodschap ook nog even brengen aan alle I.S.-leden en hun entourage? Dank u wel.

gravatar

Hihi, je noemt jezelf Vrij Nederlands, maar ondertussen kom je ook Aardig Frans door. Of is het Brussels? Maar alleen Vlamingen van buiten Brussel doorspekken hun spraak met Frans?
Overigens projecteer je mijn bescheiden ideetje voor Europa, al tot uitvoering gekomen in de jaren ’50, op de gehele mensheid. Zover zou ik vooralsnog niet gaan, stapje voor stapje. Voor IS is aansluiting bij de Arabische Liga een meer voor de hand liggende optie. Heel ietsje meer. Daarvoor moet er nog heel wat zand naar de woestijn. Oekraïne zal eerder aansluiten bij de Unie.

gravatar

Hey you!

United we stand, divided we fall
Etats- nous nous tenons, divisé nous tombons
Verenigd staan ​​we sterk, verdeeld gaan we de ondergang tegemoet

Pink Floyd

Reageer