Bron YT - amsterdam airport schiphol

Tax-free zzp’ers bieden zich aan achter de douane

'Je ontloopt die rompslomp met de fiscus'

Op Schiphol is het inmiddels een bekend gezicht: zzp’ers die hun laptops openklappen in het tax-free gedeelte van het vliegveld. Daar bieden ze belastingvrij hun diensten aan, naast de souvenirwinkels of in de rookruimte. Volgens het CPB gebeurt het steeds vaker.

“Je ontloopt die rompslomp met de fiscus”, zegt Joel, die voor verschillende klanten de social media-accounts bijhoudt. “Met mijn bedrijfje ‘Social and You – and great content too!’ kan ik in de tax-free zone prettig werken, tegen een scherpe prijs. Ik zeg altijd tegen mijn klanten: ex-btw betekent ex-btw!” Over klandizie heeft Joel niet te klagen. “Als mensen net een slof Marlboro en een 100 ml-fles Calvin Klein-parfum hebben gekocht, zijn ze sneller geneigd om ook hun social media-identiteit even aan te scherpen. Dus ja, dan zit ik dicht op het vuur.”

Het tax-free werken is echter niet zonder nadelen. “Ik moet steeds zo’n Easyjet-ticket kopen om hier te mogen komen”, zegt Sabrina. Ze is freelance journalist en schrijft voor media als Vrij Nederland en de Volkskrant. “En soms voor de Allerhande, maar zet dat er maar niet bij”, zegt Sabrina, bij de KvK ingeschreven als ‘Sabrina Schrijft – Niet alleen een mooi “copy”!’ Sabrina: “Je moet wel flink doortikken om de kosten van dat ticket eruit te halen. Daar staat tegenover dat er in de buurt van de Sky Team Elite Plus-lounge vaak heel snelle wifi is. Mits de deuren daar open staan.”

Een ander voordeel van deze werkplek is het feit dat Sabrina er ook zelf tax-free kan shoppen. “Laatst was een interview dat ik al helemaal had uitgewerkt toch nog afgewezen. Toen heb ik om mezelf te troosten een Toblerone XXL gekocht.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Dit is een goed bisnisplen voor zo rond de Sinterklaasviering.

Rijmen en dichten, zonder onze hoed op te lichten!
(Bereikbaar op Schiphol)

gravatar

Ik heb al een paar keer, btw vrij, een muurtje laten metselen in de tax free zone.

Mijn zwager, die veel reist voor zijn werk, neemt hem dan gewoon voor me mee.

Reageer
gravatar

Bah. Dat grote bedrijven belasting ontduiken is tot daar aan toe – dat zelfstandigen dat gaan doen, is natuurlijk niet de bedoeling. Asociaal en egoïstisch, dat is het.

Reageer