Bron Flickr MarkScottAustinTX - CC BY

Wat moet je doen als iemand pgb in je drankje heeft gedaan?

Effect desastreus bij mix met AOW en AWBZ

Het overkomt duizenden jongeren per jaar: ze belanden in het ziekenhuis met een overdosis pgb. Wat begint als een leuk idee, eindigt vaak in chaos.

Mieke Abbes (25) gebruikte voor het eerst pgb op een technofestival: “Iemand had pgb in mijn drankje gedaan, zonder dat ik het doorhad. Aanvankelijk had ik een topavond, maar sindsdien is het helemaal misgegaan. Ik kan niet meer zonder pgb, ik doe alles voor een indicatie. Toen mijn pgb een keer niet uitbetaald werd, heb ik een week lang zwetend op de badkamervloer gelegen, naakt, onthecht, inkomensafhankelijk.”

Mieke is slechts een voorbeeld van een groeiende groep probleemgebruikers. Duizenden jongeren gebruiken pgb, vaak voor een leuke avond, maar ook tijdens een uitje naar Disneyland, of tijdens het individueel inkopen van eigen zorg. Veel van die gebruikers zijn zich echter niet bewust van de risico’s en komen uiteindelijk onverzekerd terecht in een kliniek.

Jeugdarts Koert van Driessen noemt pgb een van de grootste gevaren voor de volksgezondheid: “De effecten van pgb kunnen desastreus zijn, zeker wanneer het gemixt wordt met bijvoorbeeld AOW of AWBZ.” Toch reageert elk individu weer anders op pgb: “Wat dat betreft is de uitwerking heel persoonsgebonden. De naam zegt het al een beetje, haha,” aldus de uit zijn rol vallende kinderarts.

Volgens Van Driessen is een deel van het probleem dat pgb-gebruikers geen maat kunnen houden, hij wijst op minder schadelijke alternatieven: “Mensen vergeten dat je ook gewoon een hele leuke avond kunt hebben met alleen cola, WW of witte heroïne.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wat te denken van de paniekaanvallen die het in combinatie met SVB oplevert. En ga vooral niet afkicken bij het Zorgkantoor.

Reageer
gravatar

Sinds wanneer is iemand van 25 jaar een jongere?!! Dit zijn gewoon mietjes die helemaal niks gewend zijn. Wij snoven vroeger Bisonkit met chilipeper.

Reageer
gravatar

Dat deden ze eerder ook al in Rio (Zuid-Amerika); zwerfjongeren die daar geen geld hadden voor Bisonkit met chili-peper, moesten het doen met solutie (mét benzeen), gejat van fietsenmakers. CRM en NOVIB hebben toen een noodfonds gestart en vanuit Nederland een scheepslading bandenplak gestuurd. Dat heeft een heleboel jongeren uit de nood en uit hun lijden geholpen.

gravatar

Dit is een typisch voorbeeld van het DLA-probleem. DLA’s worden heel veel gebruikt, maar roepen ook heel veel verwarring op. DLA-gebruikers denken er status mee op te roepen, maar creëren vooral afstand.

Mocht u zich afvragen wat DLA is, dan is dat juist een voorbeeld van het DLA-probleem.

DLA staat namelijk voor 3-letterafkorting, en is daarmee zelf een DLA.

Vrij naar: ‘How to bluff your way into computers’.

Reageer
gravatar

Van de week kwam er een studie uit van het CWI. Proefondervindelijk werd daarin vastgesteld dat de mix van Wahjong en PGB sterk verslavend werkt. Martin van Rijn heeft met eigen ogen kunnen zien dat vrouwelijke proefpersonen vroeg of laat allemaal met de beentjes omhoog eindigden, zoals Mieke Abbes hierboven. Wat ontroert is dat Mieke zelfs in haar embryonale houding de keurig gelakte nageltjes nog probeert droog te blazen. Merk op: iemand heeft haar horloge en armband(en) gestolen.

Reageer