Bron YT - Schiphol

Moet Schiphol stoppen met klaar-overmoeders op de landingsbaan?

Piloten schamen zich kapot

Tot voor kort stonden de klaar-overmoeders op Schiphol nooit ter discussie. Al sinds de oprichting van de luchthaven trekken moeders van piloten oranje hesjes aan en helpen ze hun kroost veilig de drukke landingsbanen over. Uit een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid blijkt nu echter dat piloten zich kapotschamen. De vraag rijst: moet Schiphol stoppen met vrijwillige oversteekmoeders?

“Het bestuur van de luchthaven dacht dat het goed zou zijn voor de sociale cohesie als moeders van piloten hun steentje bijdragen aan Schiphol,” stelt luchtveiligheidsdeskundige Benno Baksteen. “Maar inmiddels wordt steeds duidelijker dat piloten het een stuk minder gênant vinden als professionals een oogje in het zeil houden op de landingsbaan.”

Piloot Michel (40) vindt het een goed idee om de klaar-overs te vervangen door professionele verkeersleiders. “Ik schaam me dood als ik mijn moeder vanuit de cockpit op de landingsbaan zie staan zwaaien met haar bordje.” Tegenover zijn co-piloot doet hij altijd net alsof hij haar niet kent, ook al heeft die er minder moeite mee: “We knallen wel eens bijna op een vrachtvliegtuig, maar Jannie is zo’n leuk mens. En ze brengt soms wel eens een Twix voor ons mee.”

Als het aan Jannie (67) zelf ligt blijft ze het vrijwilligerswerk gewoon doen: “Ze kunnen wel mensen inschakelen die in een dure opleiding geleerd hebben hoe ze vliegtuigen moeten begeleiden, maar die mensen hebben geen idee wanneer mijn Michel een warme jas aan moet trekken.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Als oud-voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers herken ik mij totaal niet in het hier beschreven beeld van wat men van mij en mijn vakgenoten heeft.

Voorts kan ik u nog melden dat, na overleg met mijn moeder, de namen die bij de reacties horen genoteerd zijn en deze personen kunnen rekenen op een zitplaats naast het toilet in het vliegtuig tijdens de volgende vakantievlucht.

Reageer
gravatar

Zet een stoplicht en flitspaal bij de landingsbaan, aangevuld met mobiele flitseenheid voor de snelheidscontroles en trajectcontroles.
Alles voor de veiligheid uiteraard.

Reageer
gravatar

Nou, mijn schat protesteert ook, maar eigenlijk vindt hij het maar wat fijn dat hij zo dicht bij zijn moeder kan werken hoor. Laatst was hij zijn brood vergeten. Dat kon ik hem toch maar mooi door het raampje toewerpen. En ik had er een lekker minimarsje bij gedaan. De lekkere snoeperd.

Reageer
gravatar

De zebrapaden liggen er al, maar verkeerd!

Ze moeten in het MIDDEN van de banen komen te liggen i.p.v. aan het einde, zoals nu. Dan heeft niemand er wat aan!

gravatar

Zebrapaden.
Op een startbaan.

Denk eens na!

Ze hébben al zo’n problemen met die ganzen, wil jij nou dat er ook nog eens zebra’s over de luchthaven gaan rondlopen?

gravatar

Ik ben blij dat er toch nog mantelzorgers blijken te zijn die die arme piloten een beetje verzorgen.

Anders lagen ze in een kartonnen doos onder de brug.

Reageer
gravatar

Geef ze is groot gelijk! Vliegtuigen besturen tegenwoordig zichzelf. Goed verdienen, betaalde vakanties, weinig hoeven te doen. Ik heb alleen het geld niet om de opleiding piloot te kunnen betalen. Wie wil mij sponsoren?

gravatar

Sorry voor de waardeloze zinsbouw. Ik twijfelde tussen ´´geef ze eens ongelijk´´ en geef ze groot gelijk´´ het werd geef ze is groot gelijk.

Groetjes!

gravatar

Klopt niet. Ik ben niet overbetaald, ik ben niet overspelig, ik ben niet over het paard getild, ik ben geen mama’s kindje. Wel kwam ik uit mijn moeder en heb ik een paard, wat zeg ik: een hele renstal en inderdaad, ze tillen me wel eens over die 22 paarden. Ik speel wel eens over in m’n team en zou nog best meer betaald willen krijgen dan die schamele drie ton per jaar die ik nu krijg (exclusief uiteraard onkosten, avond- en weekend en hogelucht-toeslagen. Kortom mr.Wiemersma, u slaat de plank helemaal mis. (Gelukkig trouwens voor die plank, maar dat terzijde.)

gravatar

Maar wat leren ze dan nog in die opleiding, Koekoek?
– Hoe ze hun pet op moeten zetten?
– Toespraakje houden door de intercom met een vertrouwenwekkende stem?
– Boord-computer programmeren?
– Billenknijpen van de terrasbediendes/stewardessen?
– Wat de vetste, koelste, best wel tsjilste, lauwste, tofste, flekste, zonnebril is waarmee ze helemaal de bomste zijn?