Bron Wikimedia - Cc Lentejudo

Ik probeerde me netjes te gedragen in GTA maar dat wordt dus helemaal niet beloond

Spel is veel minder realistisch dan iedereen beweert

Ik hoorde altijd veel positieve verhalen over Grand Theft Auto. Mijn vrienden prezen het altijd om zijn realisme, dus ik besloot het spel ook eens te proberen. Al snel kwam ik er achter dat de makers zich er wel erg gemakkelijk van hebben afgemaakt.

Ik wilde een fatsoenlijk burger zijn: ik hield me keurig aan de verkeersregels, bleef van andermans auto’s en plezierjachten af en ging op een nette manier met vrouwen om. Daar werd ik helemaal niet voor beloond. Zelfs mensen die zonder goede reden raketwerpers afvuren op prostituees hebben een betere score dan ik.

Toen ik door onoplettendheid toch een keer een misstap maakte werd ik meteen ongeloofwaardig hard aangepakt. Ik kreeg twee politie-auto’s achter elkaar toen ik door rood licht reed. Ik besloot uit te stappen om het uit te leggen maar de agenten sloegen me meteen het ziekenhuis in. En dat terwijl er even verderop een zakkenroller drie schaarsgeklede latina’s uit zijn (ongetwijfeld gesloten) helikopter gooide. De politie van San Andreas keek er niet van op – totaal niet geloofwaardig.

De lof die GTA wordt toegezwaaid om zijn realisme is wat mij betreft niet terecht. Ik snap dat misdaad spannend is maar laten we realistisch zijn: een criminele carrière is niet voor iedereen weggelegd. Er is nou eenmaal niet onbeperkt vraag naar Servische huurmoordenaars.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het hangt er wel vanaf in welk water men zwemt. Prenataal kunnen we allemaal moeiteloos in vruchtwater zwemmen, in baby-badwater is het water zwembaar want ongeveer op moeders elleboogtemperatuur, later blijken kikkerbadjes ook sporen van ochtendwater te bevatten, net zoals diepere zwembadwaters, zeewater blijkt -mits goed gedoseerd- ook geschikt om in te zwemmen. Koelwater van kerncentrales (hoewel warm) is ongeschikt om in te zwemmen vanwege de hoge gehaltes plutonium en uranium. En tenslotte is een bad vol huppelwater de gedroomde euthanasie voor alcoholisten. Zo is er voor iedereen wel water waarin kan worden gezwommen. Voor de bankiers is er geld als water, dat tot zwemmen noodt (zie Dagobert Duck).

gravatar

Ja kijk, in virtual reality kan nu eenmaal van alles wat in de praktijk onmogelijk blijkt. Gertjan tipte het al even aan: drie (3) schaarsgeklede latina’s uit een gesloten helikopter werpen is, hoe contrair ook aan de praktische haalbaarheid, in VR geen probleem.
Overigens, komt de getoonde spel-scene erg realistisch over: drie lichtgekleurde medemensen met hun favoriete communicatiemiddelen (mes, shotgun en smoking rubber) zijn naar het leven getekend neergezet. De Vierde Man is even weg: die haalt net hun gemeenschappelijke uitkering op na een protocollair bezoekje aan hun gemeenschappelijke reclasseringsambtenaar (hier genaamd: ‘parole-officer’) . Samenvattend zeg ik: “pretty close to reality”. NIet dan?

Reageer
gravatar

Hoewel de verwondering, ja zelfs de teleurstelling van de schrijver als legitiem mag worden bestempeld, kan worden opgemerkt dat het hier niet een kwestie betreft om deze en plein public wereldkundig te maken.

Toen vorige week de buuf hevig klaagde over de geluidsoverlast van enkele laag scherende jets van de KLU, heb ik haar leed doen verzachten door de hark uit de schuur te pakken en er eentje naar beneden te trekken.

Tot op de dag van vandaag is er nooit enige verbazing omtrent dit feit geuit, en is ook zij overgegaan tot de orde van de dag.

gravatar

Dat moet dan wel een grofgetande en/of grofgebekte hark zijn geweest. Zó’n kunst is het uit de lucht plukken van een F-16 nou ook weer niet. Als we de Lockheed-lobby (de v.m. Prins Bernhard-brigade) mogen geloven zijn deze apparaten over hun uiterste consumptiedatum heen en vallen zij, door metaalmoeheid, tenslotte vanzelf uit de lucht.
Maar even on-topic: GTA boeit door zijn “bijna-werkelijkheid” m.b.t. minderheidsgroepen en hun favoriete presentatiewijzen. In een volgende versie wordt (voor liefhebbers, carjackers en andere belangstellenden) de techniek van het starten zonder contactsleutel duidelijk gemaakt. (zie “Gone in 60 seconds”)

gravatar

Alhoewel de realiteit soms moeilijk te onderscheiden is van de surrealiteit hebben sommige erg veel moeite hun nacht merries onder bedwang te houden.
Mijn advies is; hang een Dream catcher boven je bed en je staat gezond weer op.

gravatar

Momentje beste Keurslager,

U praat, ik luister.

Uw betoog loopt analoog aan mijn professie, namelijk het signaleren en het evt. bijsturen van het menselijke vermogen om idealen om te zetten naar de tegenwoordige tijd.

Het boven het bed hangen van knollen en citroenen, zal tot gevolg hebben dat men nog steeds gezond zal opstaan, maar de gemoedstoestand wordt er niet beter op.

Daarom stel ik aan u voor om enkele sessies bij mij te komen bezoeken, opdat wij samen aan de uwe kunnen werken.

Maar praat u in de tussentijd vooral door, ook dat wil wel eens opluchten.

Met een groet,
De Luistergoeroe

gravatar

Ik vind uw reactie die met ‘Ik vindt’ begint pas onrealistisch. Niet te geloven zeg, zulke domme spelfouten. En dat voor iemand die nog wel Gertjan heet. Ik zou zeggen: direct in een “gesloten” helikopter stoppen en boven de oceaan dumpen.

gravatar

Probeer anders eens Snake. Een slang in afgesloten ruimte die steeds langer wordt naarmate hij meer eet. Dat is echt superrealistisch!

Reageer