Bron - Wikimedia Rijksoverheid

‘Ik ben een lobbyist in het lichaam van een Kamerlid’

Het lijken gewone volksvertegenwoordigers. Ze nemen plaats in de bankjes, dienen moties in en doen mee aan het vragenuurtje. Maar diep van binnen voelen ze zich lobbyist of bestuurder in de semi-publieke sector.

Geboren politicus Bart zat al jaren vast in een politiek lichaam. Hij voelde zich lobbyist. “Als Kamerlid merkte ik al dat ik heel erg voor bepaalde bedrijven was. Stiekem werkte ik mee aan wetgeving die voor hen gunstig was. Dat kon niet langer voortduren, ik kwam steeds verder met mezelf in de knel.” Hij liet zich operen en schreef een ontslagbrief. Eindelijk kon hij door het leven gaan zoals hij was: een lobbyist.

Zoals Bart zijn er velen: Jack kwam er als staatssecretaris van Defensie achter dat hij eigenlijk lobbyist voor de JSF was, Camiel voelde als minister diep in zijn binnenste dat hij topman van KLM was. En Kamerlid Wassila wist ook dat ze iets anders was, maar nog niet precies wat.

Politiek analist Ron Fresen: “Ze gedroegen zich in hun politieke functie als lobbyist of topman. Al deden ze dat uit schaamte vaak in het geheim. Je kon het echter wel aan ze zien: ze straalden een zeker ongemak uit. Gelukkig maakten de meesten na hun overstap een enorme bloei door.”

Bart vertelt dat de transitie niet makkelijk is. “Oud-collega’s reageren helaas vaak vol onbegrip. Maar ze moeten wel beseffen dat mensen die in het verkeerde politieke lichaam zitten, jarenlang ongelukkig zijn in Den Haag. Hun onbegrip zal het de stap niet makkelijker maken voor al die andere Kamerleden die eigenlijk lobbyist of bestuurder in de semi-publieke sector zijn.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Er moet maar eens een Kumming Oet Dee komen die een eind maakt aan dit taboe!

Dat zal de met zichzelf worstelende neo pubers helpen met de vragen als:
– Hoe vertel ik het mijn ouders?
– Zullen mijn Zoolmeets me nog wel zien staan?

Ik werk op dit moment hard aan een nieuw soort regenboogvlag.

Reageer
gravatar

Dat de Tweede Kamer tot een leerbedrijf is verworden, waarin eenieder de edele kunst van het ouwehoeren tot in de puntjes wordt bijgebracht, was ons bekend.

Maar dat die grote ballenbak op de gang zo’n enorme aantrekkingskracht uitoefent op de yuppengeneratie uit de jaren ’80 geeft te denken, terwijl de oude generatie voor de microfoon van omroep Max maar staat de zeveren dat vroeger alles beter was.

Reageer
gravatar

Tja, en waar laat dat de ‘kuikentjes’? Zal hun ballingschap in NGO land echt duren tot de laatste babyboomer het veld geruimd heeft?

gravatar

Trendvolger en Empatisant: het moet mij van het hart, ik vind jullie bovenstaande bijdragen wat kort door de bocht en wel hierom:
– dat de Tweede Kamer een letterlijk uit-stekende springplank is naar een carrière buiten Het Binnenhof, staat buiten kijf, maar dat is al generaties zó, dus niet speciaal uitgevonden voor en door babyboomers.
– niet alle babyboomers zijn lid van Max
– lang niet alle babyboomers zijn welgesteld en overvoed
– werkende babyboomers zijn al bijna 5 jaar met emeritaat, behalve de cohort VVD’ers die tijdens hun regentschap meedogenloos commissariaten en betaalde nevenfuncties hebben verzameld .

gravatar

Opmerkelijk, want ik ben een kamerlid in het lichaam van een normaal persoon. Ik vrees dat ik heel veel operaties nodig heb om ooit kamerlid te kunnen zijn, dus dat heb ik er niet voor over.

Reageer
gravatar

Ze zijn eigenlijk allemaal lid van de GVD (Genootschap van Dieven) en hebben maar1 doel: graaien. Maar omdat dat maatschappelijk nog niet geaccepteerd is willen ze niet uit de kast komen en worden politicus. Net als bij je sexuele voorkeur kun je er heus niks aan doen wanneer je als graaiert bent geboren hoor!

Reageer