Ulza / Shutterstock

Ulza / Shutterstock

Chocomelk gaat niét in prijs omhoog: is de chocolobby in Nederland te machtig?

Sinds dit jaar is er in Nederland sprake van een hogere belasting op frisdranken, sappen, havermelk en andere suikerhoudende drankjes, maar opvallend genoeg geldt deze ‘frisdranktaks’ niet voor chocomelk. Tegelijkertijd zijn er ook suikervrije dranken die wél te maken krijgen met een hogere belasting. Experts kraken het besluit en claimen dat de chocolobby ons land in een wurggreep heeft.

“De overheid durft de kosten op chocomelk niet te verhogen uit pure angst”, zegt politiek expert Xandra Schulperzeel. “Ze weten dondersgoed welke krachten er vrijkomen als ze chocomelk duurder zouden maken, daarom hebben ze gekozen voor suikervrije havermelk, een makkelijker slachtoffer. Achter de schermen heeft de chocolobby veel macht in Nederland.”

Een woordvoerder van Chocomel (“zeg maar Kevin”) noemt de kritiek van Schulperzeel “onzin”. “Er is kennelijk een uitzondering voor chocomelk gemaakt omdat de overheid het heel lekker vindt”, zegt de jongen (9), die een knalgele trui en een pet met een rode propeller draagt. “In Chocomel zit wel suiker, maar het vóélt niet ongezond. Het is meer een gevoelsbelasting.”

Heb je betrouwbaar nieuws wel gewaardeerd dit jaar maar heb je geen behoefte aan nog een abonnement? Steun de redactie eenmalig voor het nieuwe jaar voor de prijs van.. nou ja wat je ervoor wil geven. Doneer nu hier.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *